Type Here to Get Search Results !

Минхен: Презентација докторске дисертације Епископа хумског Јована


У среду, 12. јула 2023. године на позив др Константина Николакопулоса, професора библијске теологијe на Православном богословском институту при Лудвиг-Максимилијан Универзитету у Минхену, Његово Преосвештенство Епископ хумски г. Јован, у просторијама института пред уваженим аудиторијумом професора и научних сарадника, одржао је презентацију своје докторске дисертације објављене у едицији Texts and Studies (број 26) под називом Orthodox New Testament Textual Scholarship Antoniades, Lectionaries, and the Catholic Epistles, у издаваштву Gorgias Press.


 Дисертација се бави проблемом текстуалног критицизма и приређивања критичког издања грчког Новог завета из православне перспективе. Након краћег општег увода, своје излагање Владика Јован наставио је приказом историјске позадине настанка Антонијадовог критичког издања. Већи и главни део презентације био је посвећен особеностима поменутог издања, које га чине како посебним тако и значајним подухватом на пољу библијске текстуалне критике од стране православног ума који је своје теолошко образовање усавршавао на престижним Универзитетима у Немачкој. 

Као епилог излагању уприличена је дискусија у тематском оквиру. Научни колектив Православног богословског института захвалио се Владики Јовану на одзиву и одржаном предавању, оценивши обрађену дисертацију као значајан допринос у смеру приређивања једног новог критичког Новог завета за православне.


Извор: Епархија диселдорфска и немачка