Type Here to Get Search Results !

Прослављена слава храма на Старом никшићком гробљу


Празник Светих првоврховних апостола Петра и Павла, слава храма у старом градском гробљу у Никшићу, прослављен је литургијским сабрањем.


Светој служби Божјој је, у великом броју, присуствовао вјерни народ Никшића. Молитвено сабрање на велики празник Свете Цркве Православне и славу древне светиње честитао је свештеник Василије Брборић.

“Апостоли као изасланици Христови, проширили су Ријеч Божију по читавоме свијету, Ријеч о спасењу, о вјечноме животу и царству Божијем. Зато је сваки човјек назначен за живот вјечни. У једном тренутку апостол Петар пита Господа: Ево ми смо оставили и жене и дјецу и све, и пошли за Тобом, шта ћемо добити? Каже Господ: Вјечни Живот. Он је то потврдио не својом само науком и ријечју, него својим васкрсењем из Гроба из ког је настао нама живот. И зато су апостоли добили силу са висине, обукли се у Духа Светога. Апостоли су оставили све и кренули за Господом. А од нас данас Господ тражи не све да остављамо, него само да остављамо лоше навике, зла дјела, лоше мисли. Видјећете данас доста породица у којима је неслагање. Зашто је то тако? Зато што Господ није на првом мјесту. Иштите прво царство Божије и правде Његове - а остало ће вам се све додати. Апостол Павле који је био Савле, када је кренуо за Дамаск да гони хришћане, Господ га је ослијепио и три је дана био слијеп. Каже му Господ: Савле, Савле, зашто ме гониш? А каже Савле: Ко си ти, Господе? Ја сам Онај којег ти гониш - рече му Господ. И када је дошао Савле код Ананија да се крсти, Ананије се уплашио како да крсти овога који хоће да убије хришћане. И јави му се Господ и каже: Он је мој изабрани сасуд. Значи апостоли су изабрани и потврђени, иако су били грешници. Ето шансе за све нас. Апостоли су претрпјели разне муке, разна гоњења, тамнице, каменовања, и на крају су били посјечени мачем. Апостол Павле је посјечен од Нерона. Гдје је сад Нерон? А колико је храмова у васељени посвећено светим апостолима који данас славе. Ево 2000 година се прославља име Божије и име Светих”, бесједио је о. Василије.

Храмова слава цркве Светих апостола Петра и Павла прослављена је резањем славског колача. Свештенство је са сабраним народом освештало славске колаче свечара који Свете првоврховне апостоле прослављају као своје духовне заштитнике.


Извор: Епархија будимљанско-никшићка