Type Here to Get Search Results !

Индија: Гнев због сексуалног насиља над хришћанкама


Од почетка маја у Манипуру је дошло до насиља између већине хиндуистичке популације Мајтаји и претежно хришћанске мањине Куки.


Видео снимак јавног изложења жена жена маси од стране хиндуистичке мафије баца ново оштро светло на етнички сукоб у индијској држави Манипур. Индијски Врховни суд наложио је строге казне за починиоце након што је видео постао виралан на друштвеним мрежама, преноси азијска новинска служба Ucanews (четвртак). Можете видети гомилу мушкараца како по улицама воде две голе жене из хришћанске мањине.

Хинду националистички премијер Нарендра Моди такође је прокоментарисао сукоб у Манипуру, први пут од избијања насиља пре два и по месеца. „Кривци се неће извући. Оно што се догодило ћеркама Манипура никада се не може опростити“, рекао је Моди индијским медијима у четвртак. Полиција истражује. По свему судећи, већ је било хапшења.

Према наводима полиције, жене припадају претежно хришћанској популацији Куки. Најмање једна од њих била је жртва групног силовања. Према Ucanews-у, главни судија Д.И. Џандрахуд је рекао да је дубоко забрињавајуће што се жене користе као оруђе сексуалног насиља у друштвеним сукобима. Ово је најгрубље кршење људских права. Врховни суд је затражио од регионалне владе Манипура да је обавести о свим корацима предузетим да се починиоци приведу правди.

Од почетка маја у Манипуру је дошло до насиља без преседана између већинског хиндуистичког становништв, Мајтаја и претежно хришћанске мањине, Кукија. Сукоб је до сада однео више од 150 живота. Око 50.000 људи је расељено, а хиљаде домова је спаљено, па и више од 200 цркава. Манипуром влада Модијева хиндуистичка националистичка Индијска народна партија БЈП).


Хришћани пуштени из затвора


Суд у северној Индији ослободио је 11 протестантских хришћана после недељу дана проведених у затвору. Ухапшени су по закону против конверзије, преобраћења у другу веру. Локални суд је пустио пастора Бабу Рама и десет других хришћана уз кауцију 17. јула, преноси Ucanews. Они су ухапшени 9. јула за време богослужења након што се група тврдолинијашких хиндуиста жалила. Полиција је потом ухапсила пастора и учеснике богослужења.

Лажне оптужбе су постале норма. „Жалосно је што полиција и даље износи лажне оптужбе против хришћана који само желе да присуствују недељним службама“, рекао је Џајсвал. Утар Прадеш је најмногољуднија држава Индије и њоме влада прохиндуистичка Бхаратиа Јаната Партија (БЈП).

Државна влада је усвојила свеобухватан закон против конверзије 2020. Од тада је неколико хришћана, међу њима и пастори, било у затвору. Црквени великодостојници су оптужили полицију да се приклонила тврдолинијашким хиндуистичким групама у регистровању лажних случајева против хришћана према закону против преобраћења. По закону, полиција је обавезна да региструје случај незаконитог преобраћења само када притужба долази од жртве, блиског рођака или старатеља.


Прогон хришћана у Индији


Према Уједињеном хришћанском форуму (United Christian Forum) са седиштем у Њу Делхију, који прати насиље над хришћанима широм земље, било је 155 инцидената насиља над хришћанима у држави у последњих шест месеци. Према УЦФ-у, током истог периода широм земље је регистровано 400 случајева прогона хришћана. У њиховом извештају се наводи да у већини инцидената полиција не подноси пријаве против починилаца.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at