Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил се обратио верским личностима и представницима међународних организација у вези са прогоном намесника Кијево-печерске лавре


Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил обратио се 15. јула 2023. године предстојатељима помесних православних Цркава, великом броју верских личности и представника међународних организација порукама у којима је изнео прогон игумана Кијево-печерске лавре, митрополита вишгородског и чернобилског Павла.


Предстојатељ Руске православне цркве обратио се предстојатељима помесних православних Цркава, папа Фрањи, патријарху Коптске цркве Тавадросу II, поглавару Англиканске заједнице архиепископу кентерберијском Јустину Велбију, генералнном секретару Светског савета цркава др Џери Пилеју, генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу, генералном секретара ОЕБС-а Хелги Марији Шмид, генералном секретару Савета Европе Марији Пејчиновић-Бурић, високом комесару УН за људска права Фолкеру Тирку, директору Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права Матеју Мецаци.

Текст поруке у целости преносимо у наставку:

„Дана 14. јула 2023. године, на основу одлуке Соломенског окружног суда града Кијева, архијереј Украјинске православне цркве, намесник Кијево-печерске лавре, митрополит вишгородски и чернобилски Павле, који се  претходно налазио у даноноћном кућном притвору, стражарно је приведен  и смештен у затвор.

Судско решење је донето у контексту текућих покушаја украјинских власти да насилно и противзаконито изузму Кијево-печерску лавру из надлежности Украјинске православне цркве.

Ово судско решење, неправедно и очигледно диктирано од стране украјинских власти, има за циљ да застраши вернике, примора их да претану да бране своју верску слободу и светиње и део је прогона великих размера које су украјинске власти покренуле против Украјинске православне цркве.

Религиозна личност не може и не треба да буде подвргнута таквим репресивним мерама због својих верских убеђења.

С великом забринутошћу констатујем да промена мере пребацивања митрополита Павла, човека поодмаклих година, из кућног притвора у затвор, прети да може довести до озбиљног погоршања здравља и може довести до смрти у истражном затвору.

Позивам Вас да обратите пажњу на текући прогон канонске Украјинске православне цркве у Украјини и предузмете све могуће мере да заштитите митрополита вишгородског и чернобилског Павла од безаконог прогона.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru