Type Here to Get Search Results !

Бугарски патријарх Неофит примио митрополита халкидонског Емануила


Његова Светост патријарх бугарски и митрополит софијски Неофит примио је 14. јула 2023. митрополита халкидонског Емануила у згради Митрополије софијске.


Састанку су присуствовали митрополит пловдивски Николај; епископ белоградчички Поликарп; викар Митрополије софијске,  епископ велбуждски Исак, други викар Митрополије софијске; архимандрит Јевтимије, духовни надзорник Епархије софијске; г. Теодор Атанасов, шеф Патријаршијског кабинета; г. Ангел Младенов, секретар Митрополије софијске; г. Борис Гјуров, архонт Васељенске патријаршије и његова супруга.

Сусрет је протекао у сведочењу узајамне братске љубави и поштовања.

Митрополит Емануил је упутио срдачан поздрав Његовој Светости бугарском патријарху Неофиту у име Његове Светости васељенског патријарха Вартоломеја.

Разговарано је о важним и актуелним питањима добрих односа двеју православних Цркава. Митрополит халкидонски је уверио Његову Светост да је Бугарска православна црква, прва кћи Цариградске цркве и да је у срцу Васељенског патријарха и Патријаршије.

У име домаћина, Његово Високопреосвештенство митрополит пловдивски Николај изразио је уверење у добре везе и односе двеју Цркава.

На крају сусрета размењени су поклони.

Митрополит Емануил, који је дошао на позив митрополита Николаја, добио је благослов од Његове Светости бугарског патријарха Неофита да учествује у свечаној Светој Литургији у Горноводенском манастиру светих  Кирика и Јулите, који 15. јула (по ново. кал.) прославља своју храмовну славу.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Bg-patriarshia.bg