Type Here to Get Search Results !

Објављена збирка проповеди и чланака архиепископа Луке (Војно-јасењецког) из тамбовског периода његове службе


Издавачка кућа „Познање“ објавила је двотомну збирку под насловом „Проповеди и чланци тамбовског периода“ архиепископа Луке (Војно-јасењецког). Књига је припремљена у сарадњи са Истраживачким центром за проучавање наслеђа и објављивање дела архиепископа Луке (Војно-јасењецког) Курског државног универзитета.

Период службе у Тамбову заузимао је посебно место у животу светог Луке. Ово није само време његовог плодног несебичног рада у тамбовским болницама, његове научне и медицинске делатности, већ и време када је започео потпуну архијерејску службу, што је раније било немогуће.

И у Тамбову је почела Владикина јавна богословска делатност. На основу православног виђења света, он у својим проповедима даје одговоре на сва – домаћа и светска, земаљска и вечна – питања са којима су се тада људи суочавали. У тадашњим условима, свети Лука је могао одговорити на ова питања само у виду проповеди и чланака. Многе идеје формулисане у Тамбову даље су развијене у Владикиним каснијим говорима и књигама.

Публикација је припремљена на основу рукописа архиепископа Луке (Војно-јасењецког) који се чувају у личној архиви професора В.А. Лисичкина.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru