Type Here to Get Search Results !

Презвитер др Оливер Суботић: Спољашња ревност је припрема за унутарњу ревност и очишћење срца


Празник Светих славних и свехвалних апостола Петра и Павла - Петровдан, у среду 29. јуна / 12. јула 2023. године, свечано је прослављен у храму Светог апостола и јеванђелиста Луке у которском Старом граду. 

Светом Литургијом началствовао је протопрезвитер-ставрофор Миленко Јекић, парох которски, уз саслужење презвитера др Оливера Суботића и молитвено учешће сабраног народа Божјег. 

Речима надахнуте празничне беседе сабрану литургијску заједницу поучио је презвитер др Оливер Суботић, парох београдског храма Светог Александра Невског и главни и одговорни уредник "Православног мисионара", званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. 

Отац Оливер је указао да је саборност важно својство Цркве, те да је та саборност неодвојива од апостолске службе: Свакога дана исповедамо у Символу вере, где је Црква једна света, саборна и апостолска Црква. То је њен врло важан епитет, јер то значи да је наша вера саздана на историјском сведочанству апостола, једном непоновљивом. Због тога су апостоли у свом чину и у служби јединствени за Цркву Божију и непроцењиви и за нас саме. Апостолска вера је сачувана у Православној Цркви. Она је та једна света, саборна и апостолска Црква и све ван Православља не можемо звати Црквом у том ужем смислу.

- Потребно је да се потрудимо да будемо ревносни по угледу на апостоле, да своју веру држимо исправно, да је чувамо, и да по њој живимо. Да своје цркве посећујемо, да постове постимо, да се са људима миримо, да се исповедамо када је то потребно, да живимо у врлини, да грех свога срца чистимо, да пре свега и изнад свега, своју спољашњу ревност учинимо таквом да она буде само припрема за унутрашњу ревност, а то је ревност за очишћење нашег срца, рекао је презвитер Оливер Суботић. 


Приредила редакција портала "Ризница"


*Редакција портала "Ризница" благодари Андреи Шеваљевић на видео-запису беседе и фотографијама. 

Рубрика