Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј: Човек је створен као слика Божија


У пету недељу по Педесетници, 9. јула 2023. године, Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј началствовао је светом архијерејском Литургијом у храму Успења Пресвете Богородице у Узовници.


Владика Јеротеј је, тумачећи овонедељну јеванђелску причу, рекао: „Кроз данашње јеванђелско зачало Господ нам показује да је корен свих зала и нашег пада незахвалност. Показује и шта се дешава са нама када смо немарни према нашем спасењу. Човек је створен као слика Божија, да у њему обитава сам Бог, да постане Бог по благодати, а људи Гадаринци су у тој мери отпали од Бога да су постали насеобина злих духова. Господ воли све људе и прво је ишао старозаветној Цркви да проповеда благу вест спасења о доласку Месије, а потом је дошао и у ове гадаринске крајеве, јер и њих жели да спасе. Да би Господ показао колико демони мрзе Бога и Његову творевину, а нарочито човека као слику Божију, Он им је испунио жељу и демони су ушли у свиње и огромно крдо свиња се стрмоглавило и подавило у мору. Када су дошли становници Гергесине видело се њихово духовно стање и узрок зашто су ови двојица и били запоседнути демонима. Уместо да захвале Господу што су њихови сународници спасени од злих демона, њима је било жао свиња и тражили су од Господа да оде. Господ је отишао са апостолима, а бившим бесомучницима је рекао да се врате у своје место и проповедају о чуду које се десило. Тако бива и унашем животу. Господ нам шаље неки знак да нас опомене на наш пад и шта може да нам се деси ако не будемо држали заповести Божије. Њих двојица су постали нови Христови апостоли, јер су у том народу самом својом појавом и присуством сведочили о Јеванђељу Христовом, о Његовом спасењу и чуду, подсећајући те несрећне људе на њихов пад“.

У току свете Литургије, за пастирски труд и ревност на њиви Господњој, Преосвећени Епископ Јеротеј је чином протојереја одликовао протонамесника Бранка Јовљевића, дугогодишњег пароха узовничког, који је по потреби службе Цркве Христове постављен за пароха у Крупњу и архијерејског намесника рађевског.


Извор: Епархија шабачка