Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије свештенослужио у ваљевском Саборном храму


У Недељу пету по Духовима, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије је служио Свету Архијерејску Литургију у Храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и више свштенослужитеља из Ваљева, као и појање Хора свештеника и богослова под управом протонамесника Бранка Чолића. 


На данашњој Светој Литургији, у свештени чин ђакона, Владика Исихије је рукоположио ипођакона Немању Арсеновића, појца и наставника веронауке у Првој основној школи.

Јеванђељско зачало о изгону злих духова у крдо свиња, те неочекиваном страху људи из ког проистиче „терање Господа“ (Мт 8, 28- 34, 9-1) осликава универзалну слабост људске природе, њену склоност ка греху који човека удаљава од Бога. За двојицу гадаринских бесомучника, чудом Господа Христа, долази дан у коме бивају исцељени, задобијају мир и могу слободно ићи улицама. То је дан у коме и демони у Њему препознају Сина Божјег о чему сазнајемо из дијалога који пише Свети јеванђелист Матеј. То препознавање код њих не изазива преображење, већ пуку констатацију и страх да ће бити свезани и послати на место које им припадау часу Другог Христовог доласка, због чега Га моле да их пусти у крдо свиња, навео  је у литуријској проповеди протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Исихија. Овај догађај из живота Господа Христа је веома битан, јер видимо да ј настао сукоб између добра  зла, а зло је по учењу Цркве, одсуство добра, указао је проповедник. 

Зло може бити и у присуству Христовом и, као што многи тумаче, у вечном животу управо то ће бити пакао. Да ћемо бити близу Христа, а нећемо Га препознати, нећемо знати да је Он Месија и Син Божји. Свети Јован Златоусти говори да је од ђавоиманости гадаринских бесомучника опаснија и гора ђавоиманост коју су пројавили људи, који су видели Господа и крај ногу Његових излечене бесомучнике са једне и мноштво утопљених свиња са друге стране. Логично би било да заблагодаре Господу, јер су ова двојица добила исцељење и мир. Али, дешава се да су људима прече и ближе биле свиње, него чудо Божје и две исцељене људске душе. То је, како каже Свети Јован Златоусти, „углађена ђавоиманост“, јер су они, за разлику од бесомучника, били очешљани, лепо обучени, можда су их чекале породице… речју, имали су нормалан живот-  објаснио је отац Филип Јаковљевић.

Продубљујући проповед базирану на једној од, за тумачење, најзахтевнијих јеванђељских прича, протонамесник Јаковљевић је истакао да је тај „нормалан живот“- живот којим многи и данас живе и пут којим многи данас иду, те се и данас се чују речи:“Иди од нас Христе! Дражи ми је и више волим свој грех, свој блуд, прељубу, своју гордост и неумереност, него тебе. Ти ми сметаш и ти ме подсећаш да сам крив и да треба да се променим…“

 Читајући Свете Оце, који тумаче овај одељак, налазимо да постоји и трећа врста ђавоиманости. То су „крштени пагани“, људи који су примили Свету тајну крштења, кренули за Христом до једног тренутка и онда су се раздвојили, зато што Христос није био у оквирима њиховог доживљаја живота и света. Ишли су до једног тренутка за Христом и онда су рекли:“Христе, иди у јеванђеље, иди на Голготу! Ја одавде боље знам.“ Заборављају на речи апотола Павла да ум Христов треба да имамо. Не Христа да прилагођавамо себи, него ми да се прилагођавамо Христу, јеванђељу и Светим Оцима- поучио је протонамесник Филип Јаковљевић.     

Заблуда крштених пагана огледа се у  уверењу да ће задобити Бога испуњавајући правила, без схватања суштине, а само дух скрушен и срце скрушено Бог прихвата, подсетио је отац Филип Јаковљевић на стих 50. псалма. У завршници литургијског слова, архијерејски заменик је указао на људе у прелести, оне који себе сматрају најбољима у тумачењу јеванђеља и да њих сви треба да слушају. Себе увек треба преиспитати и у сваком дану се молити Господу да нас „не уведе у искушење, него избави од злога“, да нам просветли разум и срце. На ту молитву, закључио је отац Филип Јаковљевић, Господ ће се уселити у срце и задобићемо ум Христов.

Посебно свечани тренутак данашњег литургијског сабрања било је рукоположење у чин ђакона вероучитеља и појца Немање Арсеновића. Архипастирску грамату, којом се обнародује ова владичанска одлука, прочитао је ђакон Александар Панић. Благосиљајући оца Немању Арсеновића, Владика Исихије му је пожелео да му ступање у клир буде подстицај да служи Господу и ближњима.


Извор: Епархија ваљевска