Type Here to Get Search Results !

Евхаристијско сабрање у Цетињском манастиру; богослужио Митрополит Јоаникије

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служиo је данас, 9. јула,  у пету недјељу по Педесетници, Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру, уз саслужење свештенства намјесништва цетињског и свештеномонаштва ове свете обитељи.


По прочитаном Јеванђељу бесједио је отац Остоја Кнежевић који је тумачећи данашње јеванђелско зачало о исцјељењу два гергесинска (гадаринска) бјесомучника, казао  да нам оно врло јасно свједочи о томе да заједно са Божанском творевином и свим оним што је благо и добро Бог створио у шест дана стварања свијета и човјека, и што се Божијом благодаћу и милошћу одржава, у овоме свијету постоји и она нечиста сила демонска која често људе који живе на земљи обузима, запосједа и мучи. Подсјетио је и на молитву коју свештеник говори приликом Свете тајне крштења, када се моли за новокрштеног да буде ограђен, заштићен од зле силе, да га његов анђео чувар сачува и држи далеко од нечисте силе. Свештеник у тој молитви заповиједа нечистој сили, демонима, обраћајући им се: Теби свезлом, одвратном и туђем духу…

“Туђем зато што Бог није творац зла и зато увијек осјетимо узнемиреност и страх када је та нечиста сила близу нас или када је препознамо, не дај Боже, у другоме човјеку”, бесједио је о. Остоја и поучио сабране да ту нечисту силу треба мрзети, а никако човјека у којему се она препознаје. Њега треба жалити и помоћи му.

Данашње Јеванђеље говори о два човјека који су били до крајњих граница запосједнути том нечистом силом, били су толико зли и опасни да су се људи бојали да пролазе путем гдје су они обитавали. Само је Христос био тај који се није устрашио јер је знао да је Његова сила јача од силе демонске.

“Срео се са демонима, нечистом силом, који му кажу: Зашто си дошао овамо пријевремена да нас мучиш? Дакле и демони исповједају силу Божију и знају да је њихово вријеме орочено, да је њихова моћ и власт над тим људима и уопште њихово постајање ограничено. Видимо овдје пројаву силе Божанске како их Господ изгони из двојице бјесомучника и прогони у крдо свиња”, подсјетио је свештеник Кнежевић.

Али људи тог мјеста умјесто да се диве и радују исцјељењу ове двојице људи, тој сили и свеопштем ослобођењу од зла у овоме свијету, доласку мира и Божанске свјетлости међу њих, моле Господа да оде из њихових крајева, да их напусти, зато, објаснио је прота, што су њихова срца и њихове душе биле обузеле страсти и друга богатства и благодети овога живота и овога свијета те њихова срца нијесу била спремна да приме ту свјетлост:

“Да приме свеисцјељујућу моћ и благодат Божију. Каже Јеванђеље на другоме мјесту: тамо гдје је срце ваше, тамо је и благо ваше. Њихово благо је било управо у њиховим свињама које овдје симболизују материјално богатство, јер јудејском народу није било дозвољено да једу свињетину и они је нијесу употребљавали себи за храну, већ су њоме трговали и зарађивали материјална блага. И то је био центар њиховога бића, у томе је било њихово срце, у томе је била њихова радост, у томе је био њихов живот и никакав Бог који доноси вјечност, који доноси чистоћу, исцјељење, њима није био потребан.”

По ријечима оца Остоје ови људи нијесу пребивали ни у богољубљу ни у братољубљу, јер да су имали имало и братољубља, они би се радовали двојици људи који су од најтежих болесника постали здрави. Међутим, то није био центар њиховога бића и интересовања, нити њихове љубави и емоција, примјетио је отац Остоја Кнежевић и поручио:

“Зато, браћо и сестре, живећи у овоме свијету свакога дана, на овај или на онај начин, у могућности смо да се опредјељујемо за ту Божанску свјетлост и љепоту или пак да се опредјељујемо, као што су се опредијелили ови људи у земљи гергесинској. Да се опредјељујемо да свој живот испунимо врлином, испунимо добром, да се трудимо да ону крштенску благодат на себе увијек обнављамо, да чистимо своје душе и срца, напредујући у богољубљу и братољубљу, и на такав начин ћемо најбоље отјерати од себе сваку нечисту силу и све оно што је мрско и пред Богом и пред човјеком, и сачувати у себи тај лик Божији онакавим каквим нас је Бог саздао и каквим смо се на крштењу и приликом Свете тајне миропомазања родили. Тај печат дара Светога Духа, који смо сви примили на себе, да чувамо и унапређујемо и да тако идемо ка Богу нашему и животу вјечноме, који је у Богу и са Богом. Амин, Боже дај!”


Извор: Митрополија црногорско-приморска