Type Here to Get Search Results !

Да нас избави од тескобе


Јеромонах Григорије светогорац: Да нас избави од тескобе


Овом молбом од Господа пре свега тражимо да нас избави од оних околности које нас принудно доводе у било какву ситуацију, па чак и на пут Божији. Јер Бог жели „да ништа, од свега што води до освећења, не буде по принуди и сили, већ по слободном избору и самовласном настројењу душе“ (Свети Методије Олимпски) Без слободе нема духовног живота: „Нема врлине у ономе што бива по сили“ (Св. Јован Дамаскин).

Уједно иштемо да се избавимо од разноврсних материјалних потреба. Ту врсту невоље данашњи човек нарочито тешко проживљава. Иако живи у друштвеној заједници која, као никада пре, задовољава човекове материјалне захтеве, човек доживљава драму „потреба“ без краја и конца. Таман задовољи једну „неизбежну потребу“, појаве се две нове.

Најразличитије „неизбежне потребе“ спутавају човекову слободу. Свештени Златоуст о томе вели: „Што су ти веће потребе [за стварима], то ти је мања слобода… Ослободимо се тог страшног робовања и будимо већ једном слободни. Зашто стално сами себи измишљамо најразличитије бескрајне нове потребе?“, па наставља: „Заиста је пожељно и вредно труда да човек једном раскине ланце и да освоји небески град.“

Овом молбом тражимо од Господа да нам се раскину ропски ланци толиких невоља. Заједно са Псалмопојцем молимо Христа: Господе, из невоња мојих избави ме (Пс. 24,17).


Јеромонах Григорије светогорац

Рубрика