Type Here to Get Search Results !

Епископ Сергије: Слово о краљу Твртку


У историји нема повратних процеса. Оно што се догодило не можемо измијенити, али накнадним тумачењем можемо сакрити истину коју носи неки догађај или личност, прилагођавајући их дневно-политичким интересима.


Управо то се ових дана догађа у вези краља Твртка Котроманића, без икакве сумње најзначајнијег владара у прошлости средњовјековне државе Босне, око чијег се имена данас отимају његови насљедници.

Наиме, споменичком културом оживљавамо сјећање на оне који су то заслужили својим дјелима, али то истовремено треба да нас обавеже да баштинимо оно што нам је остављено у аманет од оних којима подижемо споменике.

Вјероватно се нећемо сложити о народности краља Твртка, али нико не може порећи да је поменути био хришћански владар хришћанске Босне, те да су његов потпис и повеље биле исписане ћириличним словима. То су истине које не поричу ни највећи фалсификатори наше прошлости.

Дакле, шта би рекао краљ Твртко да види данашњу Босну, гдје се у једној њеној половини ћирилица сматра готово непријатељским писмом, а у једној њеној четвртини хришћански темељи земље Босне истиснути су као да их никада није ни било.

Да устане краљ Твртко, не би вјеровао да његови исламизовани насљедници, ти исти који му споменик подигоше, често уз повике "Алаху екбер" величају оне који су поробили Тврткову Босну, уништавајући њену хришћанску суштину и ћириличку баштину.

Сигурно је да краљ Твртко не би познао земљу Босну, коју нам је свима оставио, јер она данас изгледа сасвим другачија од оне коју је неуморно градио.

У земљи гдје је националност важнија од живота, опет на заједничком путу посрћемо о исто камење, што говори да нас крвава прошлост ничему није научила, мудрости најмање.

Личност Твртка I Котроманића треба да нас уједини, а не да нас подијељене још више разједињује. Да нас уједини истином, а не фалсификатима и произвољним тумачењима.

Свемогући Господ нека помене у Царству Своме краља Стефана Твртка I, а нама да подари мудрости да истину увијек разликујемо од лажи, да у истини трајемо, јер Истином Христовом заувијек живимо. Амин.


Епископ бихаћко-петровачки Сергије


Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Рубрика