Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован служио парастос Краљу Петру Првом на Опленцу


У среду, 16. августа 2023. године, а поводом 102. годишњице од упокојења Краља Петра I Карађорђевића Ослободитеља, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је свету архијерејску Литургију и парастос Краљу Петру у његовој задужбини Цркви Светог Великомученика Георгија на Опленцу.


Звучни запис беседе


На Светој Литургији молитвено су присуствовали Њ.К.В. принц Михаило Карађорђевић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Г. Никола Селаковић.

Лепоти богослужења допринело је певачко друштво „Србски православни појци“ из Београда.

Владика је, између осталог, беседио о Краљу Петру:

"...Он није овај храм саградио у своју славу, него у славу Божију. Да се у њему, како каже песник, поју многе Литурђије овог и оног света...Данас, служимо ову Божанствену Литургију у спомен 102. године упокојења нашег дивног и великог Краља Петра I. Велики је наш краљ, али није о велики само што је био краљ, него је био велики што је добар хришћанин. Добар православац. Што је био добар човек, и што је био добар владар. Добро се никада не може потрти. Никада. Можемо омаловажавати добро, али када је добро оно што је за опште добро, и моје и твоје и свакога од нас, спасење, браћо и сестре. Краљ Петар није био велики по томе што је владао народом, него је био велики јер је служио народу. То је огромна разлика. Он је заиста служио своме народу. Жртвовао се за свој народ и служио народу и зато су њему Бог, Црква и народ били на првом месту. Њему је прво Бог био на уму и зато је могао да служи народу. Угледао се на Христа јер је Он служио и служи и данас свима нама..."


Извор: Епархија шумадијска