Type Here to Get Search Results !

Критски архиепископ у болници


Архиепископ Евгеније (55) хоспитализован је због респираторне инфекције и одмараће се од службених дужности неколико дана, док се његово здравље не обнови, известила је Ромфеа.


Такође је митрополит денверски Исаија из Грчке православне америчке архиепископије тренутно у болници, пошто је 23. јула сломио кук.

* * *

Архиепископ Евгеније је рођен у Ираклиону 14. фебруара 1968. После средње школе дипломирао је на Богословском факултету Атинског универзитета у мају 1990. г. Завршио је постдипломске студије на Богословском факултету Аристотеловог универзитета у Солуну 1992. године.

Замонашен је у манастиру Светог Георгија Селинарија на острву Криту 23. фебруара 1991. године. Сутрадан је рукоположен у јерођакона, а недељу дана касније у јеромонаха. Постављен је за проповедника Митрополије Петре и узведен у достојанство архимандрита 24. децембра 1991. године.

Почев од 1994. године служио је као парох у митрополитској катедрали Панагија Неаполис, а 1997. године преузео је управу Црквено-духовног центра града Агиос Николаос. Био је члан управе више организацијама, као што је функција потпредседника Удружења критских богослова (1995-1997). Такође је служио као секретар Синода на Криту и као главни уредник званичног часописа Кипарске Цркве.

За Епископа кносског хиротонисан је 28. маја 2005. Касније је устоличен за митрополита Ретимно 16. октобра 2010, затим изабран за архиепископа Крита од стране Светог синода Цариградске патријаршије 11. јануара 2022. године.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com