Type Here to Get Search Results !

Епископ Методије: Љубав не допушта да наше срце буде тамно


Храмовна слава у манстиру Светог Великомученика Пантелејмона, у истоименом манастиру у Самограду- Пријелозима код Бијелог Поља, прослављена је данас светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Методије, са бројним свештеномонаштвом.


Бесједећи послије Литургије и пресијецања славског колача Владика Методије је благословио вјернике и настојатеља манастира оца Мојсија, који су заједно свили своје гнијездо у овом дивном мјесту.

Тумачећи Зачало Јеванђеља, Владика Методије је казао да Господ својим ученицима данас не заповиједа ништа друго, него да љубе једни друге.

„А и на другом мјесту каже: „Ако је око твоје здраво, цијело твоје тијело биће свијетло“. Засигурно није мислио Господ на ово тјелесно око, које може и не мора бити здраво и од тога не зависи толико свјетлост нашег унутрашњег бића.  

Некад се дешавало, па и као по правилу, кад човјек изгуби очињи вид, овај земаљски, тада се загледа у оно небеско мало боље и мало лакше, јер му пажњу не одвраћају ове земаљске и привремене ствари, које су као сјенка. Појављују се и пролазе, а одвраћају нас од погледа на оно дубље и садржајније и смисленије. Тако да је Господ кад је рекао: „Ако твоје око буде здраво, све ће тијело твоје бити свијетло“, мислећи на око наше душе, на начело и оне темеље на којима заснивамо своје биће и начело сваког нашег дјелања и поступања, а то је, у ствари, љубав.  

Ако љубавним очима гледамо на цијелу твар и творевину, тешко да ће се десити да човјек може да помрачи своје биће лошим жељама, мислима, а као производ твога и лошим дјелима, и на крају и лошим и поквареним животом.

Ми смо се зато данас овдје окупили и зато су се хришћани вјековима окупљали на овоме мјесту. Kао што је народ говорио: „Гдје је текло и капаће“, да се напајају воде живе, благодатне, црпећи ту силу из Путира, који овдје на овоме светом благословеном мјесту стоји, у коме су Тијело и Kрв Христова“, бесједио је Владика Методије.  

Он је истакао да ни једно мјесто није само по себи свето, већ да је свето оно мјесто које је освештано благодатним енергијама. „Гдје се стално народ окупљао и гдје се интезивно име Божије призивало. Тим интезитетом и у тој сразмјери се и то мјесто освештавало преко тих људи који су осветили своју душу и свој ум, чије је око било здраво. Свака мисао је била свијетла и све су гледали љубавним очима.  

Такав је био и Свети Пантелија -Пантелејмон, велики исцјелитељ и сљедбеник Христов, безазлени, који је забадава људе исцјељивао. Не само да им је исцјељивао тјелесне слабости и недостатке, него им је и оно што је још важније и претежније, душе тјешио, исцјељивао и оздрављивао.

Господ све нас који се овдје сабирамо око ове светиње која се обнавља, нека исто тако просвијетли молитвама и Светога Пантелејмона, у чији спомен смо се данас сабрали, да прославимо име Господње, заједно са оцем Мојсијем и његовом братијом, који се овдје труде. А и сви ви се трудите овдје око обнове ове светиње, то се види, јер се никако не би могло десити да она сама од себе и снагама неколицине људи подиже, кад то не би било из главе и срца цијелога народа.

Бог вас због тога и благословио, и највише због тога што се трудите да 'око ваше буде здраво', да би цијело тијело вашега бића било свијетло и спремно да прими Христа у срце своје. Да га прослављамо са Оцем и Духом светим у вјекове вјекова “, бесједио је Владика Методије.

Послије трпезе љубави одржан је пригодан културни програм, у којем су учествовали: дјечји црквени хор „Света Петка“ из Расова, КУД „ Комови“ из  Андријевице и гуслар Синиша Петрић. Програм су водили Нела Терзић и Никола Ковачевић.


Извор: Епархија будимљанско-никшићка