Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј: Господ је дао пророку Илији велику силу


На празник Светог пророка Илије, 2. августа 2023. године, поводом храмовне славе и век и по од подизања новог храма, Преосвећени Епикоп шабачки г. Јеротеј началствовао је светим евхаристијским сабрањем у храму Светог пророка Илије у Меховинама.

Честитајући овај велики јубилеј свештенству и верном народу, Преосвећени Епископ је у својој беседи истакао: „Свети Илија је био удостојен такве части да се заједно са пророком Мојсијем јави преображеном Гоподу на гори Тавор, показујући какву славу и част има код Господа. Још као дете је био знаменован да ће бити велики пред Богом и заиста је  био велики пророк Бога Вишњега проповедајући у тешка времена раскола у јеврејском народу, када је дошло до поделе међу дванаест племена. У време Илијино десет племена Израиљевих је почело да пада у идолопоклонство и да се клања другим боговима, а онда Господ шаље Светог Илију да им проведа и да их позива да се врате познању истинитог Бога, да се помире са два племена, Јудиним и Венјаминовим.

Господ је дао пророку Илији велику силу и успео је да умоли Бога, а као знак да је он пророк истинског Бога, да Господ на три и по године затвори небо да не падне киша, а потом на молитву Светог Илије да падне киша. Када је доказао да је истински пророк, морао је да бежи,јер је царица Језавеља хтела да га убије. Дошавши до Хорива, тамо му се јавио Бог у виду благог поветарца и тихог гласа. Свети Илија се назива и други претеча Христов, јер је био уздигнут на небо са телом, а Господ је то учинио да би се он поново јавио пред сам крај света да проповеда Други долазак Христов. Свети Јован Крститељ је био претеча првог доласка Христовог, а Свети Илија ће да проповеда Други долазак Христов, када ће праведници добити награду за своја страдања и трпљења у овом животу и ући у Рај.“

Након троструког опхода око храма, освештани су славски дарови, а потом је уследио културно-уметнички програм у коме је учешће узео глумац Александар Дунић и фолклорна секција „Јанко Веселиновић“ из Коцељеве.

Данашње сабрање завршено је заједничком трпезом љубави за све присутне.


Извор: Епархија шабачка