Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Свети пророк Илија нам је узор како да верујемо


Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије служиo је у среду 2. августа, на празник Светог пророка Илије – Илиндан, свету архијерејску Литургију у Храму посвећеном овом празнику у селу Ба, у Колубарском намесништву. 

У молитвеном присуству веома великог броја људи, саслуживало је више свештенослужитеља, уз појање ђакона Милана Јанковића и Немање Арсеновића, док је беседио протојереј Милан Ристивојчевић. Он је говорио о личности старозаветног пророка, његовој снази и величини, уз подсећање да је он опомињао на сваки грех, те да је као такав имао и велики значај за самог Бога. По Светој Литургији уприличена је литија, освештани су славски дарови, а овогодишња домаћица славе је Слађана Дамњановић из Лазаревца.

Подсећајући на Апостол и Свето јеванђеље који су читани током Литургије, отац Милан је говорио о важности вере у нашем животу. Дотакао се обичаја, од којих су неки веома лепи, али су и празни уколико не проистичу из наше вере. „Ми се окупљамо да бисмо показали своју веру… позвани смо да је се не стидимо, те да је и и другима сведочимо“, рекао је беседник, који је потом говорио о Светом пророку Илији, као великом светитељу који је опомињао људе да се клоне греха, да се врате на прави пут. „Из истинске вере произилази јака молитва… ако имамо јаку и чврсту веру, могуће је исцељење, наша молитва ће наћи пут, биће услишена“, рекао је отац Милан, поручивши верницима да на сваку Литургију треба да долазе јер тиме крче пут ка Царству Небеском. „Ово је темељ и ово је костур“, подвукао је отац Милан, честитајући парохијанима празник.

По Светој Литургији начињен је трократни опход, освештани су славски дарови, које је принела овогодишња домаћица – Слађана Дамњановић из Лазаревца. Честитајући окупљенима празник и славу, Владика Исихије је говорио о пуноћи откровења, улози пророка у томе, њиховим најавама да ће доћи Господ који ће нас ослободити од греха. „Зато је њихова вера још већа и ватренија“, подвукао је Епископ, истичући да иако Свети Илија није видео Сина Божјег, имао је Божји закон, природни закон у себи. Имао је и духовне очи да види будућност. „Свети пророк Илија нам је узор како да верујемо, како да прослављамо Бога на прави и истинити начин, те да бранимо православље и сведочимо да је Исус Син Божји, који нам је дао живот вечни“, закључио је ваљевски архијереј, благослиљајући вернике и јереја Марка Миловановића, пароха и старешину цркве у селу Ба, изграђене почетком 14. века, једној од најстаријих светиња у Епархији ваљевској, споменику културе од изузетног значаја.


Извор: Епархија ваљевска