Type Here to Get Search Results !

Епископ Методије освештао Часни крст у селу Полице код Берана

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије освештао је са свештенством, на празник Светог пророка Језекиља, у четвртак 3. августа 2023. године у послеподневним часовима крсно знамење у селу Полица код Берана. 


По завршетку свечаног чина освећења, Владика се обратио вјерном народу, сабраном из Полице и околине да би заједно учествовали у молитви за освештање Крста који је, како је казао, знак побједе Божје и Христове над највећим непријатељима рода људског, а то су ђаво, гријех и смрт.

„Ко је то побиједио, тај се једино може у историји свега створеног, видљивог и невидљивог, назвати побједником. Једини истински побједник је Христос, Који је приковавши себе, своје тијело на крст, у дубоком, крајњем смирењу као Бог претрпио сва страдања и муке и побједио тиме, смирењем својим и ђавола и смрт, васкрсавши после тога тридневан из гроба. Крст који је био симбол највеће срамоте, неуспјха и пораза постао је симбол побједе, па су га после цареви стављали на круне своје, војске и војсковође хришћанске стављали на заставе своје и под крстом, као што је наша војска српска на Косову с крсташем барјаком борила се и тиме исповједала и изражавала оно ко је, од кога је и за шта овдје на овом свијету и у овом животу живи, за шта се бори и чему стреми“, рекао је Преосвећени Епископ Методије.

Додао је да није случајно на Полици подигнут крст, на овој дивној, благословеној заравни одакле се цијела Полица види, све до Азања да свједочи и показује Поличанима и одакле се год види.

„Сведочи да они који се клањају, као што се ми пред крстом овдје клањамо, не клањамо овом металу, дрвету или неком материјалу од којег је крст саздан, него Ономе Који је на њему био прикован, главном и небеском Побједитељу смрт, ђавола и гријеха. Ко се Богу клања, тај ће се пред оним који га напада и непријатељима узвисити и усправити. Тај ће ближњега свог за свога прихватити и у заједништву живјети. Зато је народ говорио: Ко неће брата за брата, тај ће туђина за господара. Ко се год заборавио поклинити и клекнути пред крстом, и сваки свој посао од кад ујутру устанемо из сна, па се прво прекрстимо и Богу помолимо, тако призовемо благослов на све оно што ћемо тог дана да радимо и на све људе с којима ћемо да се сретнемо“.

„Сваки посао се крстом и крсним знамењем, крсним знаком започињао. То је био једини гарант и залог да ће све бити добро и благословено. Овај крст који је овдје подигнут, око кога ћемо се, ако Бог да, окупљати у одређене љетње дане, кад буде сабор одређен, главни смисао нашег сабирања и окупљања није тек тако да под крст овдје дођемо, па да се онда једе и пије, добро је и то, али главно и основно је да се прије тога Богу помолимо, да Литургију одслужимо“.

„Овдје у подножју овог крста има једна мала црква, која још није завршена, а која је некад била дрвена, па је почела њена обнова, ако Бог да, да се она заврши, па да онда кад се овдје будемо окупљали да доље у тој црквици у подножју крста прво Литургију одслужимо, да се ту са Богом сјединимо а онда да дођемо овдје на ову главицу, на Бабино, да се поклонимо Часном крсту који симболизује Голготу Христову, а који је симбол наше побједе анд највећим непријатељима рода људског. То нека нам буде задатак и смисао нашег окупљања, јер ако не нађемо дубљи смисао свега што будемо у животу радили скренућемо у странпутицу“.

„Не смијемо се само држати неких оквира без садржаја, морамо знати због чега се и зашто окупљамо. Држимо се овако увијек, као ово данас на окупу, будимо једни с другима у заједништву, помажимо једни друге, клањајмо се пред крстом и ми ћемо сигурно бити на путу наших отаца и праотаца на путу за Царство небеско. Нека је благословен овај дивни и благословени дан када освештасмо крст. Сјутра ћемо у Ступовима да славимо епархијску славу Свету Марију Магдалину, да се тамо окупимо, доћи ће нам и тројица Владика, јужноамерички Кирило, Димитрије херцеговачки и Патријархов викар Иларион новобрдски. Заједно да се окупимо, а онима који су се потрудили око изградње овог крста и постављања, Дојо Ђуришић и они који су му били с руке да овако дивно засија на овом платоу овај крст, нека их Господ вишеструко награди и благослови“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Методије. 


Извор: Епархија будимљанско-никшићка