Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Марија је пример да никаква искушења не могу да угасе нашу жудњу за Господом


 Једина црква у Епархији ваљевској посвећена равноапостолној Марији Магдалини, у народу познатијој као Блага Марија, у Доњим Лесковицама, у архијерејском намесништву ваљевском првом, прославила је славу у петак 4. августа. Светом архијерејском Литургијом уз саслужење више свештенослужитеља и појање Хора свештеника и богослова началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије. 

По окончању Свете Литургије начињен је литијски опход, пререзан славски колач и освештано жито са овогодишњим домаћинима Алексом Новаковићем и Жељком Селаковићем, а потом је приређена трпеза љубави. О светитељки која је прва видела Васкрслог Господа и од које потиче Васкршњи поздрав беседио је Владика Исихије, посветивши посебну пажњу Маријиној љубави према Исусу, љубави која је надилазила све препреке, па и оне нерешиве људском логиком.

Света Марија Магдалина је била ученица Сина Божјег, њу помиње Апостол Лука у јеванђељу као жену која је својим трудом служила Господу. Из ње је одагнао седам злих духова. Иако је била пуна нечистих сила, она је вапила за светошћу, за чистотом, о чему је у празничној проповеди говорио Владика Исихије. „Наша природа је створена од Бога, по лику Божјем и задато нам је да то остварујемо у свом животу“, истакао је ваљевски архијереј, додавши да је велика утеха за нас да Господ може да нас исцели од највећих грехова и најстрашнијих препрека. Марија је доказ да је тако. 

„Марија је била и изнад самих Апостола… Она није чула учења Господња, није била са Апостолима, али њена љубав је била јача од свих тих откривења… и временом је само расла“, нагласио је Преосвећени, подвукавши да је Марија уз Богородицу преживљавала предсмртну агонију Господа Исуса Христа, била је ту кад је издахнуо, била и кад је положен у гроб. „Она је прва видела Васкрслог Господа, а потом и благовестила то Његовим ученицима“, рекао је ваљевски архијереј, истакавши да је она својом огромном љубављу надилазила све препреке, па и оне нерешиве људском логиком.„Када јој се Господ обратио именом, она га је препознала и главна порука за нас је да знамо да је она једна од нас, да је имала људски лик, те да смо и ми позвани да, без обзира на невоље, схватимо да је то делић Крста Господњег који треба да понесемо и да та искушења не могу да угасе нашу жудњу за Господом и да по тој жудњи треба да живимо“, закључио је Епископ Исихије. 

По окончању Свете Литургије уприличена је литија око Храма, освештани су жито и колач, а Владика је честитао славу парохијанима и оцу Горану Симићу, пароху и старешини цркве у Доњим Лесковицама. „Сви чинимо једно тело, а то је тело Христово… Имамо Цркву, не треба да се бринемо, свако од нас треба да открива Христа и да одбацује било које лажно учење. Молитве Марије Магдалине да буду са свима вама!“, благословио је сабране Епископ. 


Извор: Епархија ваљевска