Type Here to Get Search Results !

Бугарски Свети синод поздравља државну забрану ЛГБТ пропаганде у школама


Свети синод Бугарске православне цркве задовољан је потезом савезног Собрања  (парламента) да усвоји закон о забрани ЛГБТК+ пропаганде у школама у земљи.


Закон је усвојен у среду уз подршку 135 од 240 посланика, међу којима и посланици проевропске странке десног центра ГЕРБ, наводи lkan Insight.

Бугарски синод је у четвртак издао следеће саопштење као одговор:

„Свети синод Бугарске православне цркве - Бугарске патријаршије изражава захвалност посланицима што су постигли договор о вредностима од заједничког значаја за бугарско друштво, као што су васпитање, образовање и заштита деце Бугарске.

Задовољни смо законском забраном у систему предшколског и школског образовања радњи које се односе на пропаганду, промоцију или подстицање на било који начин, директно или индиректно, идеја и ставова везаних за нетрадиционалну сексуалну оријентацију и/или родни идентитет другачији од биолошког.

Свети синод Бугарске православне цркве - Бугарске патријаршије брани доследан став о појмовима „пол“, „брак“, „породица“, као и потребу духовног и моралног васпитања, образовања и заштите деце, заснованог на о учењу Христове Цркве о људима као највећој творевини Божјој.

Свети синод је последњих година имао више прилика да понови свој став да за хришћанство постоји само оно схватање рода које произлази из биолошке структуре (природе) људи као Божје творевине, и да су брак и породица, схваћени као Богом благословена заједница мушкарца и жене, вековна неприкосновена вредност за хришћанство. У основи сваког позитивног права мора постојати природни људски закон, који се са своје сзране заснива на божанском закону, уграђеном у природу стварања од стране његовог Творца.

Уверени смо да су питања пола, породице, васпитања и образовања деце у савременом друштву од стратешког значаја не само за национални и уставни идентитет Бугарске као чланице Европске уније, већ и за очување и будућност бугарског народа и целог људског рода. Студије у Бугарској показују да су то ставови и схватања већине бугарских грађана.

Бугарска православна црква, као брижна мајка бугарског народа, дели бриге и бриге многих родитеља и просветних радника о савременим проблемима васпитања деце у нашем друштву.

Верујемо да ће започето јединство међу политичким снагама око ограничавања идеологија супротних хришћанском моралу и здравом људском разуму у систему предшколског и школског образовања наћи свој наставак у другим законодавним иницијативама корисним за васпитање и образовање деце –  за будућност Бугарске.“

Бугарски Синод је у више наврата бранио учење Цркве о полу, роду и сексуалној оријентацији, последњи пут у јуну ове године, када је издао саопштење против годишње Параде поноса у Софији.

Свети синод је израдио и сопствену серију уџбеника, који носе печат одобрења Министарства просвете и науке.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com