Type Here to Get Search Results !

Румунија: Екуменска конференција о мисији и људском достојанству

Више од 100 теолога из целог света и свих вероисповести на конференцији од 8. до 12. септембра 2023. у Клуж Напоки.


„Мисије за људско достојанство: Изазови унутар и ван црноморског региона“ назив је међународне екуменске конференције од 8. до 12. септембра у Клуж-Напоки, у Румунији. Конференција ће се одржати на Универзитету Бабес-Болиај у Клуж-Напоци.

Очекује се да ће конференцији присуствовати више од 100 теолога и стручњака из сродних области: из целе Европе, али и из иностранства, од САД до Филипина. Поред тога, учесници припадају трима главним црквеним традицијама (католичка, православна, реформатска).

Црноморски регион је, како се наводи у саопштењу конференције, не само геополитичка, већ и „мисијско-политичка осовина“, чији стратешки значај расте, а да није довољно детаљно испитан. Мисионарски подухвати хришћанских или других верских традиција обликовали су друштва и саживот и били су кључни у изградњи идентитета.

Екуменска конференција је заједнички подухват теолошких факултета у Клужу и Међународне асоцијације за мисијске студије.

Црноморски регион је место мултиетничке и мултирелигијске разноликости – и позитивне и негативне. На конференцији треба узети у обзир друштвене, економске, социјалне и политичке изазове региона и повезати их са црквеним перспективама. Концепт људског достојанства је увек централни.

Нека конкретна питања на која треба одговорити у складу са најавом: Како превазићи ривалство између хришћанских вероисповести? Какву улогу Цркве могу и треба да имају у изградњи заједница и идентитета? Како хришћанска мисија може успети данас, које грешке из прошлости треба избегавати? Како мисија може допринети јачању људског достојанства и људских права?


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at