Type Here to Get Search Results !

У Петрограду отворена изложба посвећена 45-годишњици упокојења митрополита Никодима (Ротова)


Дана 4. септембра 2023. године, у капели-ризници Саборног храма Васкрсења Христовог („Спас на Крви“) у Петрограду, отворена је изложба под називом „Човек Цркве“, која се поклапа са 45-годишњицом упокојења приснопамјатног митрополита Никодима (Ротова).


Организатори изложбе су Петроградска духовна академија и Државни музеј-споменик „Исакијевски сабор“. Домаћин свечаног отварања био је Ј.В. Мудров. Он је говорио о изванредној служби приснопамјатног архипастира.

После поздравног слова, Ј.В. Мудров је дао реч почасним гостима свечаности. Први је говорио митрополит Јувеналије (Појарков), један од најстаријих ученика епископа Никодима. Владика је нагласио да је блаженопочивши архијереј оставио дубок траг у православном народу и говорио о његовом односу према Петроградској духовној академији:

„Сада када Црква има потпуну слободу у свом деловању, можда није јасно зашто владици Никодиму посвећујемо толико пажње. Наиме, све што се сада дешава, већ је у традицији Цркве. Али у време када је епископ Никодим живео и служио, ове традиције је било тешко очувати. Стога је његова служба, изражена световним језиком, била херојска. А о интензитету његових трудова сведочи то да је као младић, пун снаге, за кратко време изгубио здравље и отишао тако рано. Где год је Владика ишао, где год је вршио своју службу, оставио је дубоки траг, али мислим да је најважнији печат остао у православном народу, јер је Владика био добри пастир Цркве Христове.

Много је волео Академију. Студирао је на Лењинградској духовној академији као ванредни студент, али како се спремао! Био сам сведок. С каквом се радошћу вратио у своју епархију после студија! Као са обновљеном снагом.

Био је то човек који је сав свој живот без остатка дао Цркви и нашој Отаџбини. Царство небеско и вјечнаја памјат приснопамјатном владици Никодиму!“

Даље, митрополит новгородски и староруски Лав је изнео своја сећања:

„Владика Никодим није био келејни молитвеник у општеприхваћеном смислу те речи, када човек стоји и моли се на једном месту неколико сати непрестано. Пре првог срчаног удара Владика је радио цео дан, а понекад и неколико дана заредом. Ми, тада још млади, нисмо могли да издржимо такве напоре, али он јесте, јер је схватао да одређени посао треба обавити до одређеног сата или дана. Ово је деловало васпитно и на нас.

Ако говоримо о његовом духовном животу, он је свакодневно служио Литургију. Када то није било могуће, причешћивао се освећеним Даровима: увек их је носио са собом. Чини се да се причешћивао сваког дана. Евхаристија је била центар читавог његовог живота.“

Честитке учесницима отварања изложбе упутио је гувернер Петрограда А.Д. Беглов, које је прочитао начелник Одељења за односе са верским удружењима Администрације губернатора Санкт Петербурга В.Г. Иванов. Представница Законодавне скупштине Санкт Петербурга М.В. Шапошњикова захвалила је публици што је сачувала успомену на Владику.

Свечаност је наставио ректор Петроградске духовне академије, један од аутора концепције изложбе, епископ петерхофски Силуан. Владика је указао на важност очувања захвалне успомене на владику Никодима:

„Неопходно је да служитељ Цркве буде добродетељан, врлински. Међутим, почетак сваке врлине лежи у захвалности. Изложба која је данас представљена Вашој пажњи је скроман, али искрен благодарни дар приснопамјатном владици Никодиму за његову љубав, очинску бригу и пажњу, којом је пратио богословске школе северне престонице.

Личност епископа Никодима заслужује велику пажњу данас, када нам само време налаже потребу да тражимо примере међу претходницима, како бисмо се у својим делима и трудовима ослонили на њихово непроцењиво искуство. Владика Никодим је и даље наставник и учитељ свештенослужитеља и црквенослужитеља.

Надамо се да ће сви они којима је корисно да посете ову изложбу отићи после ње обогаћени многим сазнањима, а у њиховим срцима ће завладати осећај захвалности и љубави према овом изузетном архијереју.

У закључку је епископ Силуан представио протојереја Свјатослава Рогалског, госта из Минске епархије, на чијем је челу митрополит Никодим био само неколико месеци. Отац Свјатослав је представио рад који су за ову годишњицу припремиле минске богословске школе:

„На белоруском тлу ова година је такође незабораван датум: навршило се тачно 60 година од оног кратког, али веома светлог тренутка када је епископ Никодим од августа до октобра 1963. године био на челу минске столице. За ова два месеца у Белорусији, која је требало да постане прва атеистичка република Совјетског Савеза, заустављен је процес затварања цркава, који пре митрополита Никодима није могао да спречи нико од његових претходника.

Наша генерација није затекла митрополита Никодима у овоземаљском животу, али је 35 година на челу Белоруске егзархије био Владикин ученик, митрополит Филарет (Вахромејев). Често нам је причао о животу и раду Владике, а 5. септембра обележили смо и као дан посебног помена блаженоупокојеног архијереја.

У 2019. години, у години 90-годишњице митрополита Никодима, одлучено је да се одржи конференција посвећена овом изузетном архијереју. Његов резултат је било скромно издање „Митрополит Никодим: пут служења Цркви“, посвећено 45-годишњици упокојења епископа Никодима и 60-годишњици његовог ступања на чело наше столице. Ово је треће издање из серијала „Теологија на универзитетима“, које ће добити сви универзитети у Белорусији и, наравно, главне богословске школе Руске православне цркве.“


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru