Type Here to Get Search Results !

Одлуке епископског сабора Финске православне цркве Цариградске патријаршије


Епископски сабор Финске православне цркве Цариградске патријаршије окупио се последњег дана августа у административном центру Цркве у Куопију у Северној Савонији под председавањем архиепископа Хелсинкија и све Финске Лава.


Ова четири јерарха су се позабавила извесним питањима, као што су питања у вези Литургије, догме и народне побожности, извештава Финска црква.

По препоруци архиепископа Лава, размотрена је могућност вечерњег служења Литургије у парохијама, „по узору на неке епархије у Северној Америци“. Међутим, током дискусије је уочено да је ова пракса у супротности са општеприхваћеном православном праксом, иако је могуће служити Литургију ноћу или рано ујутру непосредно после свеноћног бденија.

Архијереји су такође изнели свој став против примања обраћеника крштењем ако су већ крштени у води у име Свете Тројице у својој претходној вероисповести. Архиепископ Лав је предложио  да се објави пастирска посланица „о неприхватљивости у Финској праксе поновног крштења” таквих хришћана, а архијереји су одлучили да замоле неколико доктора богословља „да изнесу неопходна богословска и канонска оправдања у циљу припреме текста.”

Подсећамо да су Финска православна црква и Евангеличко-лутеранска црква Финске у октобру 2022. потписале заједничку изјаву да обраћеници из једне у другу  Цркву неће бити крштени, јер „Цркве признају ваљаност крштења које се обави у једној од њих“.

Архијереји су разговарали и осве раширенијој пракси поштовања јабуке која је израсла из младице коју је донео са Валаама и засадио свети Јован Сонкајанрантски (канонизован у новембру 2018), православни мисионар кога су белогардејци убили 1918. године током финског грађанског рата.

„Одлучено је да се обавести верни народ да дрво које је засадио свети подвижник није реликвија и стога не може бити разлог за његово поштовање“, саопштавају из Цркве.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com