Type Here to Get Search Results !

Епископ новобрдски Иларион у Брњаку: Христос је наш циљ и наш пут


Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викар Патријарха српског, служио је, 10. октобра 2023. године, свету Литургију у манастиру Брњаку.


Звучни запис беседе


Уз молитвено учешће сестара ове древне светиње, на челу са игуманијом мати Стефанидом, Владика је принео бескрвну жртву Господу и заблагодарио најпре Творцу што је имао прилику да се са сестринством сабере и сретне "са Господом у овој великој тајни којом живимо, која је и наш пут и наше исходиште".

Уметност отварања свога бића за Бога, за другога човека и за цео свет "нешто је што се никада не научи до краја" рекао је Владика и додао да "човек заправо никада не зна да се моли". У светотајинском, благодатном животу се најбоље види да почетак мудрости - "знам да не знам" - а да је управо због тога прво блаженство говори о онима који су "сиромашни духом".

Човек је увек пред изазовом, пред избором, увек је запитан и слободна личност је за нас тајна, па је стога "у Христу увек све ново", нагласио је Владика и додао да "свакога дана постављамо темељ нашега спасења".

"Да се не грешимо о Бога престајући да верујемо у Његову доброту" поучио је Владика и указао да је подмукла помисао да нам је Бог далек, хладан и незаинтересован, управо највећа препрека на путу ка Њему. Зато се Он саобразио нама "да бисмо могли да га додирнемо, загрлимо, кушамо и са Њим, као са човеком да разговарамо и да у том човеку нађемо живога Бога", рекао је Владика Иларион.


Извор: Радио Слово љубве