Type Here to Get Search Results !

Присталице „ПЦУ“ заузели Успенску цркву у селу Васловивци, област Черновци

Присталице „Украјинске православне цркве“ уз подршку полиције заузели су Успенски храм Украјинске православне цркве у селу Васловивци, округ Черновци, Черновичка област Украјине.


Како преноси веб-сајт „Православни живот”  позивајући се на прес-службу Черновичко-буковинске епархије, јуришнички напад се догодио 19. октобра 2023. године, 1725-ог дана даноноћног молитвеног стајања парохијана борећи се и на тај начин за право на слободу да похађају своју цркву и очувају православну веру у Буковини.

У отмици вркве учествовали су маскирани  млади људи прекривених лица. Они су у Васловивце стигли истим аутобусом којим су довезли исту групу да раније преотму цркву у селу Стараја Жадова. Епархија претпоставља да су „то исти тинејџери“.

„Полиција је, испуњавајући злочиначко наређење, оградила вернике Украјинске православне цркве од јуришника ПЦУ, а ови су, заузврат, имали прилику да посеку ланац, уђу у храм и оскврнаве га,“ рекао је извештај.

После заузимања Успенске цркве, служитељи ПЦУ су у празној цркви обавили „молебан“. Напомиње се да је „митрополит ПЦУ“ Даниил Ковалчук ​​стигао „да подели радост дуго очекиваног трофеја“.

Присталице „ПЦУ“ скоро пет година нису могли да заузму Успенску цркву. Током овог времена верници су морали да трпе малтретирања од стране обласног руководства, прогон деце у школи, вређање, малтретирање, уклањање капија храма, поновљене продоре присталица ПЦУ на територију парохије са алаткама за провалу итд.

Међутим, у Васловивцима већ постоји „манастир ПЦУ“, а због недостатка подршке локалног становништва, присталицама ове структуре „дефинитивно нису потребне“ две богомоље у селу.

Заједница Украјинске православне цркве наставља да стоји у молитви у близини своје светиње.


За портал "Ризница" с руског превео,

Протођакон Радомир Ракић


Извор: Рatriarchia.ru