Type Here to Get Search Results !

Украјинска црква протестује против државне дискриминације

 

Упркос томе што су оснивачи Свеукрајинског савета цркава и верских организација, представницима канонске Украјинске православне цркве није било дозвољено да учествују на недавном састанку групе са премијером Украјине.


У свом саопштењу против државне дискриминације, Одељење за спољне црквене односе УПЦ напомиње да је ово први пут у историји Свеукрајинског савета Цркава да је Цркви чланици забрањено да учествује нана том састанку.

Инцидент се догодио истог дана када су посланици Парламента гласали за забрану УПЦ у првом читању закона (још треба да буде друго гласање пре него што закон постане закон).

У саопштењу Одељењаза спољне црквене односе стоји:

„19. октобра 2023. године одржан је састанак Свеукрајинског савета цркава и верских организација са премијером Украјине Денисом Шмихалом. Међутим, овлашћеним представницима Украјинске православне цркве (УПЦ) није било дозвољено да учествују на овом скупу.

И поред тога што је имена  учеснике из УПЦ Свеукрајински савет Цркава унапред доставио, украјинска влада је одбила њихово учешће на састанку са премијером Украјине у оквиру овог Савета, без навођења разлога.

УПЦ, која је званично регистрована и законито делује у Украјини, такође је један од саоснивача и активних чланова овог Савета цркава. Ово је први случај у историји Украјине да је легитимном члану Свеукрајинског савета одбијено учешће на састанку са шефом владе у оквиру Свеукрајинског савета. Према члану 5 закона Украјине „О слободи савести и верским организацијама“, све религије, уверења и верске организације једнаке су пред законом. Није дозвољено успостављање било каквих привилегија или ограничења за једну религију, уверење или верску организацију у односу на друге. Свеукрајински савет Цркава и верских организација делује на принципима једнакости и једнаких права, показујући поштовање унутрашњих прописа и традиције свих званично признатих верских организација у Украјини.

С тим у вези, треба напоменути да су поступци украјинске владе дискриминаторни према највећем верском удружењу у Украјини и крше законску забрану успостављања било каквих привилегија или ограничења међу верским удружењима. Сматрамо да су препреке које влада намеће представницима УПЦ неприхватљиве и индикативне за дискриминаторну политику према Украјинској православној цркви.“


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com