Type Here to Get Search Results !

Букурешт: Литија са моштима св. Димитрија Новог, Димитрија Мироточивог, иконом Панагијом Сумелом

Румунска православна црква уредила је 2. октобра 2023. своју годишњу литију Пут светих у част светог Димитрија Новог, заштитника Букурешта и једног од најомиљенијих румунских светаца.


Сваке године одржава се једнонедељна прослава у славу светог Димитрија, а верници долазе у Патријаршијски храм да се поклоне његовим светим моштима. Његов стварни празник биће обележен у четвртак 26. октобра.

На хиљаде православних верника прошло је јуче улицама престонице са моштима светог Димитрија и других светаца, јавља новинска агенција Базилика.

Традиционално се посебно за прославу доносе мошти из других православних земаља. Овогодишњи „гост” је свети Димитрије Мироточиви, као и икона Панагија Сумела.

Две одвојене литије — једна са моштима светог Димитрија Новог и честицама моштију светог Нектарија Егинског, друга са моштима светих Константина и Јелене — састали су се у подножју брда Румунске патријаршије, са грчком делегацијом коју је предводио митрополит веријски Пантелејмон, која је донела десницу светог Димитрија и чудотворну икону Богородице, и заједно су кренули узбрдо у  Саборну цркву.

Мошти је у отвореном олтару примио Његово Блаженство патријарх румунски Данило , који је упутио молитве за све поклонике и да „Бог излије своју милост на све људе који су данас у рату, који страдају и у невољи су“.

Такође је захвалио митрополиту Пантелејмону на доношењу духовног блага из Грчке. Архијереј је био и на румунској литији и прошле године, кад је донео мошти светог Григорија Паламе.

„Смирено се молимо да благодат Пресвете Богородице и њене чудотворне иконе Панагије Сумеле све вас окрепи, да вам да снагу и помоћ, благослови вас и да увек покрива благочестиви и верни румунски  народ својим Светим Покровом!“- рекао је грчки јерарх.

Свете мошти су потом положене на поклоњење на Патријаршијском брду, где ће остати до завршетка поклоничког ходања у недељу, 29. октобра.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com