Type Here to Get Search Results !

Делатна пројава љубави

Дана 16. октобра 2023. године Основна школа "Вук Караџић" је имала част да буде домаћин и учесник братимљења пет Вукових школа са територије општине Лозница са ЈУ ОШ ,,Вук Караџић“ из Требиња.


Директори школа нису крили задовољство и истакли су значај братимљења школа са територије општина два града из Републике Српске и Србије, прелепог Требиња и наше Лознице, посебно истакнувши да је наш народ са леве и десне обале Дрине увек имао одличну сарадњу и специјалне везе које негујемо у свим сферама друштвеног живота.

Директор ЈУ ОШ ,,Вук Караџић“ из Требиња, господин Александар Вукановић истиче да је презадовољан: ,,Заиста сам срећан и поносан што је данас дошло до братимљења наших школа. Значај овог чина који представља јаче повезивање и унапређење наставног процеса, али и будуће размјене наставника и ученика, те уопште јачања братског односа нашег народа који живи са обје стране ријеке Дрине. Ми желимо да остваримо сарадњу на свим пољима-образовним, културним и спортским. Такође, жеља нам је да развијемо братске односе између Републике Српске и Србије те очување заједничких историјских и културних вриједности српског народа. Надам се да ћемо реализовати бројне заједничке пројекте како у наставним тако и ваннаставним активностима“

Директор лозничке школе Владан Андрић дао је следећу изјаву: ,,Припада ми изузетна част што као директор ове школе имам, рекао бих, част од историјског значаја да се у просторијама  наше школе обавља чин братимљења пет лозничких школа које носе назиив великана нашег краја и језичког реформатора Вука Караџића са истоименом школом у Требињу. Посебно ми је драго што је директор основне школе из Требиња господин Александар Вукановић ту са нама јер смо чули све најбоље о тој школи. Потписивањем ове повеље о братимљењу, сви ми, директори, сложили смо се у једном да одмах кренемо са заједничким активностима где ћемо видети и ту сарадњу ,,на делу“ и ,,у пракси“ првенствено на радост ученицима и повезивање са њиховим вршњацима. Господин Александар Вукановић указао нам је велику част да будемо учесници програма поводом њиховог дана школе и обележавања јубилеја од 50 година постојања. Тиме смо одмах и кренули са заједничким активностима и са великим задовољством се обавезали да ћемо то чинити и у будућности“.

,,Ова повеља првенствено има за циљ повезивање свих ових школа и јачање међусобне сарадње у свим областима и активностима а да се на најбољи могући начин истакну све културне, просветне и методичке могућности као примери добре праксе повезивања градова, наших ученика и просветних радника, као пример да просвета буде светионик, она прва светлост, што јој и само име значи, у овом друштву. Кроз овакве примере заправо се и враћа углед просвети и она се позиционира на значајно место у друштву, какво јој и припада“, истиче професорка енглеског језика и педагошка саветница Сања Симић де Граф.

Потписници повеља о братимљењу су директори школа  и то директор ЈУ ОШ ,,Вук Караџић“ из Требиња Александар Вукановић, директор ОШ ,,Вук Караџић“ из Лознице Владан Андрић, директор ОШ ,,Вук Караџић“ из Липнице Александар Гајић, директор ОШ ,,Вукова спомен школа“ из Тршића Александар Поповић, директор Лозничке гимназије Дарко Несторовић и помоћник директора Основне музичке школе Иван Јовановић. Свечаном чину потписивања повеље присуствали су и помоћник директора наше школе Петар Косовац и професорка енглеског језика и педагошка саветница Сања Симић де Граф.


Извор: Оsvukloznica.edu.rs

Рубрика