Type Here to Get Search Results !

Цариград канонизује двојицу старца из 20. века


Свети синод Цариградске патријаршије одлучио је да канонизује двојицу стареца из 20. века.


Конкретно, ово архијерејско тело је унело у канон светих старца Гервасија (Параскевопулос; †30. јуна 1964) и старца Атанасија (Хамакиотис; †17. августа 1967), извештава  Mystagogy Resource Center.

Старца Атанасија је првобитно предложио за канонизацију Свети синод Цркве Грчке у августу 2019, а старца Атанасија је предложио Грчки Синод у августу 2017. године.

„Срца су поскочила, очи су лиле сузе, звона су радосно зазвонила чувши радосну поруку. Доксологије су изговорене до највиших небеса, људи са анђелима духовно славе“, навела је Митрополија патраска у саопштењу о канонизацији светог Гервасија.

А објављујући канонизацију светог Атанасија, Митрополија кифисијска пише: „Наша свештена Митрополија се радује и кличе слушајући наведену Одлуку Светог и свештеног синода Васељенске патријаршије. Његов спомен светковаће се сваке године 17. августа, на дан његовог чесног упокојења, и 23. октобра, на дан преношења његових светих моштију.

* * *

Свети Гервасије је једна од најистакнутијих верских и културних личности у историји Патраса 20. века. Упокојио се у Господу пре 55 година, 1964. године.

Према биографским подацима црквене новинске агенције Базилика, омиљени пастир је рођен у селу Нимфасија 1. јануара 1877. године. Имајући јаку веру од детињства, ступио је као искушеник у манастиру Успење-Керница са 13 година.

Године 1897. стигао је у манастир Успеније-Гирокомио у Патри, где је остао до краја живота. Замонашио се са 26 година. Године 1905. завршио је Богословију Ризарију, где је постао духовно чедо великог светог Нектарија Егинског. За свештеника је рукоположен у 33. години, а четири године касније одбранио је докторску тезу на Богословском факултету.

Током Балканских ратова 1912-1913. служио је као капелан После малоазијске катастрофе 1922. о. Гервасије је блиско радио са 7.000 избеглица које су се населиле у Патрасу.

Његова добротворна делатност, његово благо присуство и његова самопожртвована и неуморна служба учинили су старца Гервасија правим узором клирика и хришћанина. Силно је радио на оживљавању православног живота међу младима и старима, посебно преко своје катихетске школе.

Упокојио се у Господу у 87. години живота 30. јуна 1964. године. Већ за време његовог погреба народ га је ватрено прогласио за светитеља, као што је то учињено поново приликом преношења његових моштију 2014. године, које се данас налазе у цркви свете Параскеве у школи Анапластики у Патри, коју је основао старац Гервасије.

* * *

Свети Атанасије је рођен као Георгије Хамакиотис 1891. године у планинском селу у Калавирти. Замонашио се са 15 година, а после завршене Богословије, 7 година касније, замонашио се са именом Атанасије. За јерођакона је рукоположен са 25 година, а за јеромонаха са 30 година 1921. године.

Године 1931. служио је при појединим црквама у Атини. Године 1936. постављен је за старешину цркве Панагиа Нератсиотиса у Марусију, која је постала позната широм Атике захваљујујћи  Атанасијевом плодном раду.

Старац је упамћен по лепом начину служења Литургије и доброчинству и љубави коју је указивао свим људима.

Последње четири године живота провео је у малом манастиру Панагија Фанеромени, који је лично он подигао на Атици. Упокојио се 17. августа 1967. године и сахрањен је у манастиру. Његова келија, његове личне ствари и његове мошти и данас се ту налазе.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com