Type Here to Get Search Results !

Кордон наоружаних људи испред отетог манастира


Наоружани људи Украјинске службе безбедности (СБУ) и Националног корпуса  оградили су 16. новембра 2023. манастир у централној украјинској Черкаској обнласти док су активисти расколничке „Православне цркве Украјине” заузимали ову свету обитељ.


Неколико десетина људи упало је тог јутра у порту манастира Рођења Пресвете Богородице, где живи епархијски викарни архијереј, архиепископ золотоношки Јован. Инцидент је Удружењу православних новинара пријавио епархијски секретар за штампу протојереј Анатолиј Чертополок.

Подсетимо, међу архијерејима које држава лично прогони налази се и епархијски архијереј Черкаске епархије, Његово Високопреосвештенство митрополит Теодосије. Он је већ од априла у кућном притвору, а 2. новембра продужен му је притвор још најмање два месеца.

Епархија Черкаска објавила је јуче поруку у јеку заплене манастира у којој се позива верни народ да заштити манастир, након чега је, како о. Анатолиј извештава, пристигао један број православних парохијана. Полиција је такође стигла на лице места, али није предузела ништа да спречи насилну отмицу.

Касније је протојереј Георгије Погранични, начелник епархијског правног одељења, известио да су оружане специјалне снаге, службеници СБУ и представници Националног корпуса оградили територију манастира.

У то време активисти „ПЦУ“ већ су заменили браве на вратима и чекали да православни парохијани стигну на вечерњу.

Отац Георгије је рекао да су пљачкаши донели документе који показују да је црква поново регистрована на безблагодатне расколнике, иако је то било засновано на лажном гласању које је наводно одржано у манастиру 10. августа - такав састанак није одржан.

Свештеник је такође напоменуо да је на лицу места, поред активиста, било и пет „свештеника“ ПЦУ.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com