Type Here to Get Search Results !

Јеромонах Макарије: Љубав је могуће остварити само у слободи

Јеромонах Макарије, игуман манастира Савина, уз саслужење свештенства и вјерног народа, служио је у петак, 10. октобра, по устаљеној манастирској пракси, акатист Пресветој Богородици пред чудотворном иконом Мајке Божије Савинске у манастиру Савина.


Звучни запис беседе


Поучавајући сабране бесједом, у којој се осврнуо на борбу против гријеха гордости, јеромонах Макарије је, између осталог, казао да човјеку који има гордост ума није могуће прићи јер се противи свему што му се каже.

“Такав човјек и кад остане сам и кад размисли он и даље мисли да је био у праву и да је правда на његовој страни. Никада не види, нити је у стању да види, да је, ипак, неко други био у праву. То је опасно и, како кажу Свети оци, таквом човјеку више не може помоћи човјек. Више му не може помоћи брат, пријатељ или неко из његове близине јер не да никоме да му приђе. Остаје једино Бог који му може помоћи, али Бог ништа не ради на силу. Бог неће да нам помогне све док се ми не отворимо према њему и не покајемо.

А какви су плодови те гордости, прије свега гордости ума?

Свети оци кажу да би смирио човјека гордог умом, Бог га ставља у животне ситуације гдје тај човјек више не може да влада собом. Зато су обично плодови гордости ума немоћ и падови човјека. Зашто? Да би такав човјек пао у ситуацију да зависи од других и да буде захвалан људима којима се раније противио и са којима се раније свађао. Од човјека гордог умом најприје страдају његови ближњи а после се то шири на сваку средину у којој се такав човјек нађе. Зато ми својим разумом морамо да размишљамо, да питамо, да примимо савјет па да га онда и прихватимо,покушавајући да се исправимо и да се боримо са оним што нас је снашло. Чим почнемо да се смиравамо Бог ће почети да нам помаже благодаћу Својом да превазиђемо своје проблеме. Проблеми ће се ријешити. Не рјешава Бог наше проблеме неком магијом него тиме што нам је све дао да можемо сами, својим разумом и својом слободном вољом, да се приклонимо Богу јер Бог човјека прима само у тој слободи. Ако човјек не приђе Богу у слободи онда не може ни да се оствари љубав са Њим. Не постоји начин да се оствари љубав осим у слободи“- поручио је Савински игуман Макарије.


Извор: Радио Светигора

Рубрика