Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил: Хуманистичком образовању је потребно посветити више пажње

У Москви је 2. новембра 2023. године, под председавањем Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила, одржан састанак Патријаршијског савета за културу на тему „Улога А.С. Пушкина у формирању руског националног идентитета“.


Његова Светост патријарх Кирил подржао је иницијативе Министарства просвете Руске Федерације, које је изложио министар С.С. Кравцов, и навео потребу за унапређењем образовних програма, преноси Патриархиа.ру.

„Заиста треба да се вратимо најбољем што је било и у предреволуционарној гимназији и у совјетској школи. Надам се да ће настава руске књижевности сада бити подигнута на сасвим нови ниво, који је тако неопходан савременом младом човеку“, рекао је Предстојатељ Руске православне цркве.

„Што свет постаје технократскији, што се више пажње посвећује егзактним наукама, то се млади људи више интересују за перспективу рада у оним областима које обезбеђују високе приходе, али нису везане за освајање богатстава националне културе. Али таква омладина – лишена националног идентитета или разумевања значења националне културе – може бити лак плен за сваког противника. И не дај, Боже, да управо то постане имиџ савременог човека“, истакао је Његова Светост патријарх Кирил.

„Још једном желим да истакнем: што се већи нагласак ставља на научно-техничко образовање, које је, несумњиво, незаобилазан чинилац развоја нашег друштва, то више пажње треба посветити и хуманистичком образовању“, закључио је Његова Светост.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru