Type Here to Get Search Results !

Чешко-словачки Синод уз прогоњену Украјинску цркву

У Прешову, у Словачкој, заседао је 9. новембра 2023. Свети синод Цркве Чешких земаља и Словачке под председавањем Његовог Блаженства митрополита Растислава. Међу питањима која су архијереји разматрали био је и данашњи прогон Украјинске православне цркве.


Епархија прешовска саопштава:

„Разматрани су подаци из неколико писама патријарха московског и све Русије Кирила, патријарха српског Порфирија и митрополита бориспољског и броварског Антонија [канцелара УПЦ— прим.прев.]. Сва ова писма упућена су у вези са незаконитим деловањем садашње украјинске власти против свештенства и верника Украјинске православне цркве.

С тим у вези, чланови Светог синода изразили су солидарност са прогоњенима и страдалницима. Они снажно подсећају на то да је у слободном и демократском друштву неприхватљиво кршење основних људских и грађанских права и ограничавање верских слобода. Сваки облик застрашивања, принуде и узнемиравања неприкладан је, непропорционалан и неприхватљив.“

Чешко-словачки синод и архијереји су се више пута показали као сарадници канонске Украјинске православне цркве, одбијали су да признају безблагодатне расколнике Цариградске патријаршије „Украјинске православне цркве“, а, штавише, дизали су глас против њеног прогона.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com