Type Here to Get Search Results !

Епископ Нектарије: Да сведочимо Христа у сваком тренутку живота


Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Нектарије, викар Свјатјејшег Патријарха српског г. Порфирија, служио је данас на Ђурђиц, 16. новембра 2023. године, свету Литургију у храму св. великомученика и победоносца Георгија на Бановом Брду.


Звучни запис беседе


Владика је на крају богослужења поздравио свештенство ове светиње, децу из предшколске установе "Ђурђевак" при овом храму која данас славе славу и бројни верни народ и поучио, да иако ми себе данас називамо хришћанима, ми не живимо као Христови мученици - односно "сведоци Христови". Страдање нашег народа и данас на Косову и Метохији и другим крајевима Господ никада неће заборавити, јер они страдају "за највеће вредности које су вечне". Свети Георгије треба да нам буде узор да управо попут њега будемо стабилни у вери, без оклевања да исповедимо Господа и да увек у себи обнављамо сваку вредност и врлину, рекао је Владика Нектарије.

"У сваком искушењу и невољи морамо да будемо хришћани и мученици, сведоци Христа" нагласио је Владика Нектарије, поучивши дечицу да увек буду прави "сунђери који упијају оно што је најбоље - све врлине" да буду добри хришћани и добри Срби.

На крају, по благослову Епископа Нектарија и Преосвећеног Епископа новосадског и бачког г. др Иринеја, некадашњи старешина цркве умировљени прота Часлав Маринковић је уручио посебну грамату г. Александру Шкундрићу, великом добротвору храма на Бановом Брду, који је недавно даривао сребрни кивот за свете мошти св. свештеномученика Иринеја (Ћирића), исповедника вере и епископа бачког, а које почивају у Саборном храму св. Георгија у Новом Саду.


Извор: Радио Слово љубве