Type Here to Get Search Results !

Министарство културе Украјине обавиће експертизу моштију светитеља у пећинама Кијево-печерске лавре

Држава мора у потпуности да врати контролу над светињама, рекао је генерални директор резервата/парка Кијево-печерска лавра.


Свете нетрулежне мошти преподобних отаца кијево-печерских  биће подвргнуте вештачењу ради провере њихове аутентичности. Ово је у интервjуу за Телеграф изјавио генерални директор Националног резервата Кијево-печерска лавра Максим Остапенко. Потребу за експертизом објаснио је „сумњом“ у друштву „да је неки део светиња или замењен или украден“.

„Да би одговорило на ово питање и затворило га Министарство културе, заједно са стручњацима из различитих области, извршиће експертизу и провериће аутентичност ових светиња. Желимо да касније не буде оптужби на наш рачун да чувамо погрешне светиње или да су светиње покрадене,“ рекао је Остапенко.

По његовом мишљењу, „уз одговарајућу организацију“ верификација моштију може да се изврши за шест месеци. „Савремене методе то дозвољавају. Наравно да није лако. Биће неопходно укључити монахе који чувају и поштују ове светиње и који имају право да врше руковање са моштима,“ рекао је Остапенко. Он је додао да држава, која је својевремено пренела мошти и друге светиње у манастир, „сада мора у потпуности да поврати контролу над њима“.

Подсетимо, у пећинама Светоуспенске Кијево-печерске лавре почивају мошти 122 преподобних отаца и светитеља. Неколико пута годишње монаси пресвлаче чесне мошти.

Информација о изношењу моштију из Лавре шири се у медијима од 2020. године. Ове гласине демантовао је игуман манастира, митрополит вишгородски и чернобилски Павле, који је сада ухапшен.

У марту 2023. године у Блиским и Далеким пећинама радила је комисија Министарства културе која је проверавала „присуство, безбедност и стање чувања културних добара“. Од стране манастира прекршаји нису уочени. 


Са украјинског превела Јелена Бујевич,

сарадница портала "Ризница"


Извор: Рravlife.org