Type Here to Get Search Results !

Прослава Светог Саве у Призрену


Поводом славе првог архиепископа српског, св. Саве, у свим храмовима и манастирима Епархије рашко-призренске служена је света Литургија.


Литургију је у храму Светог Ђорђа у Призрену, у присуству верника, служио Епископ рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије.

Након резања славског колача , владика је у својој беседи поручио да живимо у  временима када је тешко бити и Србин и Православац и да треба будемо достојни пута Христовог и пута Светог Саве.

„Широм васељене где год Срби живе слави се Свети Сава, српски просветитељ и светитељ рода нашега. Радост је наша, браћо и сестре, да смо се и ми данас сабрали у граду Призрену, професори, ученици и радници наше богословије, свештенослужитељи, али и сви који сте дошли да у овом храму служимо Свету Литургију и прославимо Светога Саву.

Свуда се данас пева Светом Сави „Ускликнимо с’ љубављу“ и ми будући да живимо у тешким временима када је тешко бити и Србин и православац овде на Косову и Метохији у времену у коме живимо и ми сведочимо ко смо , шта смо и шта треба да будемо, да би били достојни пута Христовог, пута Светог Саве, оног пута који води у живот вечни. Благослов Светог Саве јесте на роду нашем, роду српском, али и на целом роду хришћанском“, казао је владика Теодосије.

Литургији и прослави Савиндана присуствовала је и помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић. Честитајући празник ректору, богословима и ученицима захвалила им се што су својом пожртвованошћу успели да одрже наставни кадар и редовност наставе, и поручила им да су понос Србије.

У  просторијама призренске Богословије је одржана Светосавска академија током које су ученици ове богословије приредили пригодан програм. У оквиру академије присутнима се обратио и председник Матице српске проф. др Драган Станић.

Свечаној прослави овог великог празника у Призрену, присуствовали су и представници Лекарске коморе Србије и професори из Новог Сада, Београда, представници наших привредника у Дубаију, хуманитарне организације “Радости моја” из Штутгарта и привременог органа Општине Призрен.


Извор: Епархија рашко-призренска