Type Here to Get Search Results !

Планира се издавање Сабраних дела С.С. Аверинцева


У 2024. години Издавачка кућа Православног Светзихоновског хуманитарног универзитета планира да почне са издавањем Сабраних дела Сергеја Сергејевича Аверинцева.


С.С. Аверинцев (10.12.1937-21.02.2004) - професор, доктор филолошких наука, академик Руске академије наука, најистакнутији совјетски и руски филолог, културолог, преводилац, енциклопедиста, публициста, песник и проповедник. Радови С.С. Аверинцева у совјетско време били су невероватан доказ за то време највеће научне ерудиције, слободе мисли, ретке у то време, и демонстрација могућности суштински хришћанског приступа историји књижевности и културе. С.С. Аверинцев је дао непроцењив допринос развоју истраживања хришћанске културе у свој њеној разнородности.

До сада сабрани радови овог изузетног мислиоца нису објављени у Русији. Значајно и многострано наслеђе С.С. Аверинцева биће распоређено у шест тематских томова, док је објављивање првог тома заказано за пролеће 2024. године, после чега се планира издавање по два тома годишње. Објављивање сабраних радова пружиће прилику да се читаоци упознају не само са познатим, главним делима С.С. Аверинцева, него и са ретким, недоступним публикацијама, никада прештампаним, често одсутним чак и у библиотекама.

Да би се обезбедио висок научни квалитет публикације основан је међународни уређивачки одбор, који решава фундаментална питања у вези са садржајем издања у целини и појединих томова. Чине га: професор Адриано Дел Аста (Италија), професор Пјерлука Азаро (Италија), професор Жорж Нива (Француска), Њ.П. Аверинцева, О.А. Седакова, професор С.П. Карпов, Ј.Н. Попов.

Тематски, томови издања сабраних дела биће распоређени на следећи начин: 1. Антика; 2. Византија; 3. Библијске студије. Стари и Нови Завет. Блиски Исток; 4. Филологија; 5. Енциклопедијски чланци; 6. Песме, проповеди, публицистика.

Први том је састављен и у току је објављивање. Испоставило се да је прилично обиман - око 1000 страница увећаног формата. Поред две књиге С.С. Аверинцева - „Плутарх и античка биографија“ и „Реторика и извори европске књижевне традиције“, обухвата избор чланака и одабраних превода С.С. Аверинцева дела античке књижевности.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru