Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион: Небеса се отварају смирењем


Његово Преосвештенство викарни Епископ новобрдски г. Иларион, служио је на Богојављење, 19. јануара 2024. године, свету Литургију у цркви Ружици на Калемегдану. 


Звучни запис беседе


Владики су саслуживали београдски свештеници и ђакони, а на Литургији се сабрало мноштво благочестивог народа. Епископ Иларион је у беседи указао да је свет створен да би постојао вечно, "да би се слободом човековом и љубављу његовом природа створена сјединила са природом нествореном". "Круна Божијег стварања - човек, је то биће које је на најбитнијој раскрсници, које је између светова, које је и од земаљског и од небеског, а који има могућност да као створен уђе у заједницу са нествореним" рекао је Владика и додао је "наша нада ново стварање, нова творевина зато и кажемо да смо и слуге Новог Завета".

"Господ Христос отвара небеса и тајанствена појава голуба, који је симбол мира и чистоте силази на Њега, а то беше Дух Свети ... и чуће се поново глас 'ово је Син мој љубљени Који је по мојој вољи'" рекао је Владика и подсетио да се глас Оца Небескога поново чуо онда када је Логос Божији ишао на страдање.

"Јављања Свете и Пребожанствене Тројице се збива непрекидно. Ова света Литургија је непрекидно Богојављење, као што је и непрекидно Рождество, непрекидно Вазнесење и Васкрсење" рекао је Владика Иларион. "Посебно данас треба да се сетимо оне бање нашег поновног рођења у којој смо омивени, да бисмо могли да приступимо преизобиљу благодати и овој тајанственој трпези" наставио је Епископ новобрдски и нагласио да треба да се сетимо и "завета које смо давали на своме крштењу и да знамо да смо тада били уписани у књигу првородних".

Ако се и десило да нам се бела крштењска риза испрља, треба да је омијемо знојем, сузама или ко се удостоји крвљу, поучио је Владика у наставку и додао да се нашом вером омивамо - "да се умијемо сузама покајања, сузама повратка Богу".

"Да ускладимо себе и своје течење животно са оном водом која живот носи", водом вечнога живота, да будемо бића која ће собом објављивати Бога свету, закључио је Владика Иларион.


Извор: Радио Слово љубве