Type Here to Get Search Results !

Естонски лутерански клирици против протеривања православног архијереја


Група виших свештених лица Евангеличко-лутеранске цркве позива министра унутрашњих послова да преиспита одлуку да се Његовом Високопреосвештенству митрополиту талинском Евгенију не обнови боравишна дозвола, што значи да ће архијереј морати да напусти земљу почетком фебруара.


Тројица лутеранских свештеника, Ен Оксман, Илимар Томет и Веико Викури, кажу да естонска држава нема право да диктира политичке ставове црквеним великодостојницима и да оптужбе против митрополита сматра политички мотивисаним и произвољним, преноси естонски лист Postimees.

Раније ове недеље објављено је да је боравишна дозвола митрополита Евгенија неће бити обновљена након што истекне 6. фебруара, јер су власти оцениле да представља претњу по националну безбедност, тврдећи да он „подржава акције агресора у својим јавним наступима, међу којима су и јавни говори“.

Подсетимо, естонске власти пажљиво прате Естонску цркву и раније су признале да нису откриле ништа сумњиво. Митрополит Евгенија и епископ нарвски Лазар потписали су и издали изјаве против рата, а митрополит је јавно изнео своје неслагање са проповеђу патријарха Кирила о томе да војници који погину у рату добијајући опроштај грехова. Ипак, држава је и даље била сумњичава према Естонској цркви, а митрополит Евгеније сада мора да напусти земљу у року од две недеље.

„Свако има уставно право да остане веран својим ставовима и уверењима“, кажу лутерански свештеници. „Колико знамо, митрополит Евгеније није оптужен за било какве прекршаје, већ за недовољно прихватање и изражавање политичких ставова власти“, кажу они.

Даље, држава нема ни најмању надлежност да се меша у међуцрквене односе, што потпада под канонско право, објашњавају свештенство. Како наводе, министар унутрашњих послова Лаури Ланеметс наложио је Естонској православној цркви да изабере новог предстојатеља који се више придржава ставова владе и тако се умешао у црквена питања.

„Ово понашање је типично за ауторитарне режиме“, кажу они. Стога сматрају да треба преиспитати одлуку да се митрополитова виза не продужи.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com