Type Here to Get Search Results !

Ваљево: Традиционалан пријем за епархијске свештенослужитеље и њихове породице


Трећу годину како се налази на челу Епархије ваљевске, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије уприличио је пријем за свештенослужитеље и њихове породице у недељу 31. децембра 2023. године на Оце. 


Благодарећи руководству и особљу Омни хотела, са којим Епархија ваљевска има лепу сарадњу, у великој сали овог здања, деца предвођена јерејем Јованом Новитовићем, секретаром Канцеларије за веронауку Епархије ваљевске, приредила су драмски, рецитаторски и музички програм, а Владика им се одрешио пакетићима богатим слаткишима које малишани највише воле.

Поздрављајући окупљене, а посебно децу, Преосвећени Владика је истакао да су Оци празник у којем се обележавају породичне вредности, а чији врхунац представља рођење Господа Исуса Христа у Витлејемској пећини. „То значи, да је Исус, иако је Бог, постао због нас човек, да бисмо могли да га упознамо, као што познајемо друга или другарицу. Дошао је да буде заједно са нама. Постао је један од нас да бисмо могли да се дружимо са Њим, да буде наш друг или наш брат“, рекао је ваљевски архијереј, додајући да је Господ учио да ради све што смо учили и учимо ми. Посебно је подвукао да будемо пристојни једни према другима, да поштујемо наше родитеље, као и наше другаре, и онда ћемо да живимо у радости. „Ако живимо као непријатељи једни према другима, бићемо несрећни“, рекао је Преосвећени, честитајући сабранима предстојећи празник Рођења Господа Исуса Христа, уз поруку најмлађима: „Молите се Богу и кад вам је добро, и кад вам је тешко, а ми родитељи, духовни и телесни да узрастамо са вама!“

Деца свештенослужитеља уз вођство оца Јована, припремила су драмски игроказ посвећен Оцима, у којем се говори о томе колико је важно да се љубав негује у породици и шта бива са децом која одрастају без родитељске пажње. Рецитатори су казивали песме посвећене Оцима, Бадњем дану и Божићу, а отпевано је неколико изворних песама са Косова и Метохије. Звуци виолине, флауте и гитаре дали су посебну лепоту овој приредби, коју су родитељи са Владиком помно пратили, награђујући талентовану и даровиту децу аплаузима. Како обичаји налажу, деца су на крају програма везала Владику, који им се одрешио поклонима. Овакви сусрети на Оце, које је Владика Исихије иницирао од свог доласка у Епархију ваљевску, постали су традиција, дан којем се подједнако радују најмлађи и њихов духовни отац.


Извор: Епархија ваљевска