Type Here to Get Search Results !

Јерусалимски патријарх и други великодостојници осуђују напад на цивиле док су чекали хуманитарну помоћ


Патријарси и предстојатељи Цркава у Јерусалиму, међу којима и православни предстојатељ Његово Блаженство патријарх Теофило, објавили су 1. марта 2024. саопштење у којем осуђују напад који се догодио на цивиле прошле недеље.


Саопштење почиње објашњењем да су у четвртак, 29. фебруара, према сведочењу очевидаца, израелске снаге у граду Гази почеле да пуцају на грађане који су чекали да добију хуманитарну помоћ да прехране своје породице.

Више од 100 становника Газе је погинуло, а стотине је повређено.

Црквенени  великодостојници „осуђују овај безобзирни напад на невине цивиле и позивају зараћене стране да постигну хитан и дуготрајан прекид ватре који омогућава брзу испоруку хуманитарне помоћи широм појаса Газе“.

У  њиховој изјави се, између осталог, још каже да „након јучерашњих застрашујућих догађаја и њиховог окрутног контекста, ми, патријарси и предстојатељи Цркава у Јерусалиму, осуђујемо овај безобзирни напад на невине цивиле и позивамо зараћене стране да одмах постигну  дуготрајни прекид ватре који омогућава брзу испоруку залиха хуманитарне помоћи широм појаса Газе и за доношење договора о ослобађању оних који се држе као заробљеници и затвореници.

Изражавајући ове молбе у име свих невиних страдалника у рату, преносимо наше посебне молитве подршке хришћанским заједницама у Гази под нашим пастирским старањем. То се односи на више од 800 хришћана који су скоро пет месеци нашли уточиште у црквама Светог Порфирија и Свете породице у граду Гази. Исто тако, изражавамо те исте изразе солидарности неустрашивом особљу и волонтерима Ахли болнице коју воде англикани, као и пацијентима којима служе.

У упућивању горе наведених апела, наша коначна нада је да ће крај непријатељстава, ослобађање заробљеника и брига о заробљенима отворити хоризонт за озбиљне дипломатске разговоре који ће најазд довести до праведног и трајног мира овде у земљи где су наши Господ Исус Христос је први узео свој крст у наше име. Нека нам Бог подари сву своју милост док тражимо испуњење ове васкршње визије пуне наде.“


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com