Type Here to Get Search Results !

Недеља Православља у храму Васкрсења Христова у Јерусалиму


Поклоници из Србије узели учешће у торжественој прослави Недеље Православља у Јерусалиму


У Недељу победе Православља, 11/24. марта 2024. године, у дан спомена у част светих икона Господа нашег Исуса Христа, Пресвете Богородице и свих светих, свету архијерејску Литургију у Саборном храму Васкрсења Христова у Јерусалиму служио је Његово блаженство Патријарх јерусалимски Теофило уз саслужење великог број архијереја, презвитера и ђакона, те молитвено учешће сабраног народа Божјег. 

Према освештаној богослужбеној пракси, после Литургије уследила је литија око светиња са читањем Синодика православља из 843. године. Недеља Православља се посебно свечано прославља у Јерусалиму, а свештена литија са иконама која се широм православне васељене уприличава у овај недељни дан, указује на значај празника који је установљен 11. марта 843. године на Сабору у Цариграду, где је на крају Сабора одржана свечана литија са иконама од Цркве Богородице Влахерне до Храма Свете Софије где је опет успостављено поштовање Светих Икона, након скоро два века прогона ( од 726 г. до 843 г.) од стране јеретика иконобораца.

Међу сабранима на торжественом сабрању у Јерусалиму, били су и поклоници из Србије, који се у организацији "Доброчинства" - агенције за поклоничка путовања Српске Православне Цркве,  налазе у вишедневној посети светињама Свете Земље.  


Приредила редакција портала "Ризница" 


Фото: Јерусалимска Патријаршија