Type Here to Get Search Results !

Епископ ваљевски Исихије служио помен новопрестављеном епископу Антонију

Дана у ком се Господу преставио Преосвећени Епископ моравички Антоније, викар Патријарха српског г. Порфирија и старешина Подворја Српске Патријаршије у Москви, у његовој завичајној епархији принета је молитва за његову душу у Храму Васкрсења Христовог. 

Након вечерњег, које је служио протојереј Ненад Марковић, помен новопрестављеном архипастиру Српске Цркве служио је Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог ваљевског протојереја Драгана Јаковљевића и свештенослужитеља Саборног храма, као и појање певнице и молитвено присуство верника. 

Владика Антоније изданак је наше епархије, родом из богомспасаваног Причевића. Рано је, као ученик богословије у Крки, ступио у монаштво и читав живот посветио служењу Богу и Светој Цркви. Одлуком Светог Архијерејског Сабора, постављен је за старешину Подворја СПЦ у Москви и огромну корист је доносио нашој Цркви и верном народу у Светој Русији, рекао је у част упокојеног му у Христу брата Владика Исихије. Владика Антоније пружао је авраамовско гостопримство свим архијерејима Српске Цркве, који би долазили у братску Русију. Међу њима је био и Владика Исихије, рођењем и сам везан за руски престони град,  због чега ће му увек бити благодаран.

Служио је Господу, тако је и уснуо и верујемо да је сада пред вољеним Христом и да му Господ узвикује:“Уђи у Царство Оца свога…“ Потребно је да се молимо за његово упокојење, зато што Црква тако испраћа своје вернике, своја чада и своје служитеље. Не очајањем! Наравно, тугујемо због растанка, али се молимо и надамо у васкрсење које нам је Господ обећао. Нека је вечни покој и нека су наше молитве са њим у ове дане до погреба и четрдесет дана- поручио је Владика Исихије.


Извор: Епархија ваљевска