Type Here to Get Search Results !

Епископ Сергије: 1. мај или Велика сриједа


Није случајно што се ове године празновање Првог маја поклапа са празником Велике Сриједе. Ништа није случајно, па тако ни овогодишње поклапање, јер опет смо у прилици да бирамо: или ћемо као хришћани за Христом или као безбожници на Велику Сриједу празновати Први мај?


Без намјере да оспорим значај Првог маја, који се празнује широм свијета, као епископ Цркве Христове дужност ми је да укажем на погубност овогодишњег прослављања тог истог празника, зато што он „пада“ баш на Велику Сриједу, када се Црква, између осталог, опомиње Јудине издаје.

Први мај на излетиштима прослављају радници, тако што роштиљају, пјевају и уопште се веселе, што ове године никако не приличи, јер тај исти дан је Велика Сриједа, дан у Страсној седмици током које се молитвено присјећамо посљедњих дана Христовог овеземаљског живота.

Важно је да се чује глас радника, да буду поштована њихова права, да се свакодневно поправља њихов положај у друштву, али од тога је, вјерујем, далеко важније да се не сврстамо међу оне који ће грубо нарушити светињу црквеног реда и поретка, јер не можемо истовремено 1. маја роштиљати, пјевати и пити а неколико дана касније прослављати празник Васкрсења Христовог.

Бирајући између 1. маја и Страсне седмице, изаберимо Господа, да не бисмо, као богоиздајници имали удјела са Јудом, а празновање Првог маја, ко жели, нека остави за дане послије празника Васкрсења Христовог, када и приличи да се истински радујемо.

Будимо разумни у свему, не скрнавећи светињу нити оно што из ње носимо као духовно благо, већ се покажимо благодарнима Господу на сваком добру Који нам је несебично пружио. Неблагодарни синови неће наслиједити Царство, већ ће изгубити и оно што имају. Бројимо благослове и благодаримо, не трошећи улудо дане који су нам дати.

Oтворимо срца али и очи, да не бисмо посрнули на стази спасења. Сјећајмо се Господа и Његових страдања, ишчекујући празник Васкрсења. Не прљајмо сами себе недостојношћу опијања у дане када не приличи пити и веселити се, да не бисмо плакали онда када се плачу не будемо надали. 

Или, што рече патријарх Павле: „Бог ће помоћи, ако има коме!“


Епископ бихаћко-петровачки Сергије


Извор: Епархија бихаћко-петровачка