Type Here to Get Search Results !

Предавање Епископа Илариона: Идеал светитељства – пут подобија током Великог поста


У организацији Епархије шабачке, 23. априла 2023. године, у амфитеатру Академије струковних студија у Шапцу, одржано је завршно предавање великопосног циклуса „Велики пост у животу православних хришћана“.

Предавање је одржао Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион на тему „Идеал светитељства – пут подобија током Великог поста“, а у присуству Преосвећеног Епископа шабачког г. Јеротеја, свештества, вероучитеља и великог броја епархиота Епархије шабачке.

„Светост није директно везана за чин канонизације и уписивање неког у диптих светих, него смо сви речју Божијом, која је дата кроз апостоле и самог Господа, призвани да будемо свети. Осим циља нашег живота да се сјединимо са Господом, да кроз то сједињење одговоримо нашом љубављу на љубав Божију, призвани смо да се освештавамо и да желимо да будемо свети, али не у жељи да задобијемо епитет свети, јер ни један светитељ није то имао као свој идеал, него су епитет светога задобили зато што су себе смиравали и унижавали, веома често, за наше поимање, преко сваке мере. Сматрали су себе најнедостојнијим људима и пред Богом и за било какво поштовање, а кроз то смирење су сведочили да су на правом путу светости“ – истакао је Владика Иларион.

Модератор предавања је био јереј Никола Ковачевић, сабрат Саборног храма у Шапцу.


Извор: Епархија шабачка