Type Here to Get Search Results !

Гетсимански манастир прославио 25-годишњицу игуманије Јелисавете

У недељу светог Јована Лествичника, 14. априла 2034, манастир свете Марије Магдалине у Гетсиманском врту (Руска православна загранична црква) прославио је 25-годишњицу своје игуманије.


Мати Јелисавета (Смелић) је одлуком Светог синода РПЗЦ  из1999. године постављена за пету игуманију манастира. Формално је узведена у службу у Недељу светог Јована Лествичника исте године од стране  митрополита (тада архиепископа) Марка Берлинског.

У манастиру се налазе чудотворне мошти Велике кнегиње и новомученице Јелисавете и њене верне сапутнице монахиње Варваре.

„Све време ових година мајка Јелисавета мудро руководи својим сестрама и марљиво их предводи трновитим монашким путем у тешким околностима руске Палестине у Израелу.“

После недељне Литургије старешина Духовне мисије, архимандрит Роман (Красовски), уручио је матери Јелисавети синодску грамату која гласи:

„Имајући на уму приљежно и вишегодишње залагање на управљању манастиром равноапостолне Марије Магдалине у светом и веома значајном месту Руске Гетсиманије у Светом граду Јерусалиму, а поводом сребрног јубилеја игуманије овог манастира, који се сада обележава, изражавамо Вам дубоку захвалност и призивамо на Вас благослов Божји.

Као сведочанство овога уручујемо Вам ову Грамату, уредно потписану и потврђену Синодалним печатом у Богом спасаваном граду Њујорку у Крстопоклону недељу и празник Благовести Пресвете Богородице, марта. 25/07.04.2024.“


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com