Type Here to Get Search Results !

Савет Европе каже да је Руска црква учесник у ратним злочинима, а представник Цркве каже да се Савет разишао са стварношћу

Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је резолуцију којом је Руска православна црква означена као саучесник у ратним злочинима и позива све државе чланице да је признају као такву.


Међутим, Парламентарна скупштина се одавно разишла са  стварношћу, каже Владимир Легојда, високи представник Руске цркве.

Парламентарна скупштина је једно од двају тела која представљају Савет Европе. Састоји се од 324 парламентарца из 46 држава чланица Савета. У среду, 17. априла, Парламентарна скупштина је једногласно усвојила резолуцију о смрти Алексеја Наваљног и председништву Владимира Путина.

У резолуцији се смело изјављује да је Наваљни био „политички затвореник којег је руска држава прогонила и на крају убила због његовог противљења режиму Владимира Путина“, и да је председништво Владимира Путина нелегитимно, јер није било одрживих противника на недавним председничким изборима .

У документу се такође говори о Руској православној цркви под Његовом светошћу патријархом Кирилом, оптужујући је за искривљавање православног предања у служби Кремља:

„Режим Владимира Путина се посветио неоимперијалистичкој идеологији Руског мира („Руски свет“), коју је Кремљ претворио у оруђе за промовисање рата. Ова идеологија се користи да уништи остатке демократије, да милитаризује руско друштво и да оправда спољну агресију ради проширења граница Руске Федерације на све територије које су некада биле под руском владавином, укључујући Украјину. Јерархија Московске патријаршије Руске православне цркве, као и патријарх Кирил, заговара идеологију Руског мира, проглашавајући рат против Украјине и „сатанског“ Запада „светим ратом свих Руса“, позивајући православне вернике да жртвују себе за своју земљу. Скупштина је згрожена таквом злоупотребом вере и искривљавањем хришћанског православног предања од стране режима Владимира Путина и његових заступника у јерархији Московске патријаршије. Скупштина осуђује такву реторику и истиче да је подстицање на чињење злочина агресије, геноцида и ратних злочина само по себи злочин.“

И стога: „Скупштина позива све државе да патријарха Кирила и руску православну јерархију сматрају идеолошким продужетком режима Владимира Путина, саучесницом у ратним злочинима и злочинима против човечности у име Руске Федерације и идеологије Руског мира.“

Даље, Скупштина „подстиче државе чланице и посматраче Савета Европе и Европску унију да препознају да се Руска православна црква заправо користи као оруђе руског утицаја и пропаганде од стране режима Кремља и да нема никакве везе са слободом вероисповести и слободом изражавања гарантованог чланом 18 Међународне конвенције о грађанским и политичким правима.“

После вести о резолуцији Парламентарне скупштине, Владимир Легојда, председник Синодалног одељења Московске патријаршије за односе са друштвом и медијима, реаговао је, рекавши да се Скупштина разишла са стварношћу и да изгледа да њени чланови немају ни основно образовање:

„Парламентарна скупштина Савета Европе већ неко време постоји у посебној политичкој реалности, која није претерано повезана са актуелним међународним правом, а понекад и са здравим разумом.

Али најновија резолуција задивљује нескривеном мржњом, додатном правном некомпетентношћу…

Ваљало би подсетити ауторе овог опуса, који највероватније нису стекли никакво основно образовање, да ниједна организација не може милионе верника, који исповедају своју веру и уједињени припадају истој Цркви, лишити верске слободе, чак и ако је њихов положај туђ некој групи људи уједињених у квази-религијску секту мрзитеља руског Православља, која себе назива Скупштином.

Али чак и да су одлучили да то учине, немају право да се позивају на Међународну конвенцију о грађанским и политичким правима, универзални документ о људским правима који припада систему УН, а није регионални као што је сам Савет Европе (из којег Русија је, иначе, изашла). А у УН, као што је познато, још увек је мало држава које верују да имају право да једним потезом пера лише верске слободе милионе верника.“

Резолуција Парламентарне скупштине је слична позиву естонског министра унутрашњих послова Лаурија Лаанемета да окарактерише Московску патријаршију као терористичку организацију, мада је он ублажио свој језик након своје прве изјаве.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com