Type Here to Get Search Results !

Хиротонисан нови архијереј древне епископије никопољске


Дана, 27. априла 2024. године, на Лазареву суботу, у складу са одлуком Светог архијерејског синода Бугарске Патријаршије, у Великом Трнову служена је архијерејска Литургија и хиротонија архимандрита Матеја за епископа са титулом никопољског.


Божанственом Литургијом је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит великотрновски Григорије уз саслуживање Високопреосвећених митрополита Синода: Пловдивског Николаја и Старозагорског Кипријана и Преосвећених Епископа: Величког Сионија, Арсенија знепољског, Висариона Велбужског и Исачког. а са њима и свештеници и ђакони.

На крају богослужења митрополит Григорије прочитао је поздравну поруку новом Епископу Матеју, у којој је, између осталог, рекао: „Останите у чврстој нади да ће кроз заштиту ревносног Заступника целог рода хришћанског – Господа нашег Исуса Христос и молитвама светих који су просијали у Никопољу и у целој бугарској земљи, Господ ће ти помоћи да своју нову службу извршиш у славу Божију, на добро Цркве и на корист Отаџбине. Твоја хиротонија, по вољи Божијој, бива на дан чуда у Витанији – Лазаревог васкрсења. Господ васкрсава свог пријатеља и креће на пут на Голготу. Епископску службу да заволите, као што је Христос волео Лазара. Будите као Лазар – пребивалиште Духа Светога и извор духовне благодати. Буди љубљени пријатељ Господњи! Нека ваша епископија угаси мржњу да осветли светлошћу Христовом оне који још ходе у тами, да једним устима и једним срцем певамо славу и хвалу Господу Богу, Творцу свега. Ускликнимо сутра са радошћу, и Господ нам дај срећно дуговечност православно, Господу: „Благословен дођи у име Господње, благослови те из дома Господњег, Боже, и јави се нама“.

У одговору на наведене поздравне речи, Епископ Никопољски Матеј је изразио искрену захвалност рекавши: „Данас ми је Милостиви Бог дао део свог земаљског винограда да вредно радим. И ову благодат Његову примих на дар, по бескрајном човекољубљу Његовом, тако да ћу и себе дати за спасење свог верског стада. Овај дар нећу сакрити у земљи, него ћу се трудити да таленат који ми је Бог дао умножим, да не изгубим животворне токове благодати и не постанем као неплодна смоква... Разумем да према речима Светог Василија Великог епископ треба да буде стуб отаџбине, украс Цркве, стуб и потврда Истине. Зато ћу, са стрпљењем и надом у Божију помоћ, ићи путем свог спасења, не излажући срамоти Ваш избор и хиротонију за епископа древне Никопољске епископије“.

Након свете службе, свештенство и православни хришћани Великотрновске епархије честитали су новом епископу и пожелели му снагу и подршку Божију.


Превод са бугарског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Вg-patriarshia.bg