Type Here to Get Search Results !

Монашење у Светоархангелској обитељи у Бјелићима

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије вечерас је у манастиру Светог архангела Михаила у Бјелићима након вечерњег богослужења чином расе и камилавке замонашио послушнице ове Свете обитељи Милицу, Сању и Недјељку давши им имена Гаврила, Силуана и Порфирија.


У архипастирској бесједи Владика је рекао да су Божјим промислом и милошћу нове монахиње примиле монашки постриг и поставиле темељ својих будућих монашких подвига.

“А темељ монашког живота није смо монашки постриг него је то нешто много дубље, шире, веће и снажније.Није само пострићи власи своје главе и обући црну ризу, и изгледати другачије од осталога свијета. Треба да се унутрашње биће препороди и да се кроз покајање и преумљење достигне да се разнишља у правцу спасења, у правцу Царства небескога, да се прилагодимо Царству небескоме већ овдје у овоме свијету, да стремимо ка сједињењу са Христом Господом”, рекао је он.

Додао је да се тајна монашког живота људским језиком тешко може објаснити.

“То је тајна Божанске љубави. А човјек не може баш објаснити ни земаљску љубав. Може нешто рећи о њој, али се ипак изрећи не коже, а камо ли тјна Божије љубави, тајна одрицања од овога свијета ради Христа Господа”, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Новим монахињама је пожелио да пораде на постављању доброга темеља монашкога живота.

“И до сада су се трудиле као послушнице, али од сада, примивши ово знамење, требају да иду још много одлучније не осврћући се назад него стремећи ка слави Царства небеског”, казао је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска