Type Here to Get Search Results !

Молитвено сећање на бранитеља „Икара из Подгорине“


Владика Исихије: Подвиг Миленка Павловића води коначној победи

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића и свештенослужитеља из Ваљева,  одслужио је у Храму Васкрсења Христовог парастос пуковнику пилоту Миленку Павловићу, од чије се погибије 4. маја 2024. навршава 25. година. Парастосу је присуствовао градоначелник Ваљева Лазар Гојковић и верници, поштоваоци личности и дела завичајног хероја

Многи се сећају, а многи из приче знају о ратном пролећу у смирај 20. века, када је НАТО авијација извршила ваздушне ударе на тадашњу Савезну републику Југославију. Било је то време разарања, чије се последице до данас осећају, страдања хиљада људи (нажалост и деце), свакодневног страха и неизвесности, али и време у коме су јеванђељске идеале љубави, храбрости и жртве за ближњег пројавили најврлији међу нама. Један од хероја тог страдалног доба о коме уче уџбеници, а који је и део народног памћења јесте пуковник Миленко Павловић, командант 204. Ловачко- авијацијског пука, који је положио живот у борби са непријатељским авионима бранећи небо изнад Ваљева. И његова се жртва слави и сећање на њега живи у крају из ког је поникао и над чијим небом исписао последњу плаву линију.

У сусрет Лазаревој суботи, у Саборном храму принете су молитве за „Икара из Подгорине“. Поучивши о данима васкрсења којима ходимо у сусрет, Епископ Исихије је рекао да сви ми који смо уверени у васкрсење Господа Христа, покушавамо да на себе узмемо неки подвиг који нам изгледа јачи од нас. 

 Један од примера како се врши подвиг за добробит заједнице и ближњих јесте подвиг јунака Миленка Павловића, који је ван сваког људског прорачуна и, световно гледано,  ван изгледа за успех свог подухвата спремно то преузео на себе и показао да је у најбољем наследству кнеза Лазара, који нас је томе учио и определио као народ, као род хришћански. Показао је да јунаци постоје, да су увек међу нама и да тај подвиг води коначној духовној победи. Често су истинске победе у овом свету прикривене као порази и неразумна страдања. Али, ко то прими као страдање ради Христа и ближњега, он је на страни Победитеља смрти, греха и ђавола- рекао је Владика Исихије и позвао верни народ да се, надахнути подвигом Миленка Павловића, трудимо да своје јунаке имамо као узоре, звезде водиље и светионике у житељском мору кроз које пливамо. 


Извор: Епархија ваљевска